Jak se Černá ruka, Mano Nera, zapsala do historie. Na svědomí měla vydírání, únosy, vraždy nebo bombové útoky

Jak se Černá ruka, Mano Nera, zapsala do historie. Na svědomí měla vydírání, únosy, vraždy nebo bombové útoky

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Černá ruka (it. „Mano Nero“, angl. „Black Hand“) je jedním z nejznámějších symbolů spojených s americko-italskou mafií. Název je odvozen od výhružného symbolu černé ruky, který byl používán ve vyděračských dopisech za účelem vyvolání strachu.

Počátky Černé ruky sahají až do 18. toletí

Černá ruka, jakožto účinná metoda vydírání, byla praktikována od 18. století mezi italskou Cammorou. Cammora je jedna z nejstarších a největších mafiánských organizací v Itálii, která vznikla v 17. století v italské Kampánii. V 80. letech 19. století se vyděračská metoda rozšířila spolu s italskými přistěhovalci do USA. Italští imigranti, pocházející především ze Sicílie, v USA postupně vytvořili různé zločinecké organizace, které zčásti profitovaly z páchání kriminality na spolupřistěhovalcích.

Původ názvu souvisel s vyděračskými dopisy

Symbol černé ruky byl ve více formách používán ve výhružných dopisech, které mafie posílala svým obětem. Bylo jim vyhrožováno násilím, únosem, žhářstvím nebo vraždou, pokud nezaplatí určitou sumu peněz. Terčem byli většinou úspěšní italští přistěhovalci. V New Yorku mělo být údajně vydíráno až 90 % Italů. Symbol černé ruky inspiroval novináře z The New York Herald k pojmenování tohoto způsobu vydírání. Název se rychle ujal pro označení kriminality ve čtvrti Little Italy. Americký tisk název ještě zobecnil pro pojmenovaní veškerého organizovaného zločinu. 

Vydírání skrze dopisy vypadalo následovně

„Milý příteli, doufám, že Vás tento dopis neznepokojuje. Doufám také, že jste ochoten postoupit naší organizaci obnos dvou tisíc dolarů. Jistě tak učiníte, záleží-li Vám na životě. Položte zmíněné dva tisíce dolarů v balíčku příští úterý přede dveře. Neučiníte-li tak, přísahám Vám, že ještě během příštího týdne nezůstane z Vás a Vašich drahých rodinných příslušníků ani prášek. Se srdečným pozdravem vaši oddaní přátelé. Černá ruka.“ zněl typický obsah korespondence od Černé ruky

Jednou z obětí byl také známý operní pěvec Enrico Caruso. Černá ruka po něm v dopisu požadovala zaplatit 2 000 USD. Caruso zaplatil, načež se o incidentu dozvěděla americká veřejnost. Za odměnu byl opět vydírán, tentokrát za cenu 15 000 USD. Caruso se obrátil na policii, která při odevzdání peněz zločincům zatkla dva italské obchodníky. 

Vzestup a pád Černé ruky

V roce 1900 už byla Černá ruka pevně zakořeněné ve většině velkých amerických měst (New York, San Francisco, Chicago, New Orleans, Boston, ...). Trestnou činnost Černé ruky vyšetřoval významný policejní šéf Joe Petrosino. Petrosino byl ve svém dlouholetém vyšetřování velmi úspěšný, proto jej mafie odstranila. Byl zastřelen 22. března 1909 na Piazza Marina v Palermu při služební cestě v Itálii. Po roce 1915 se začala proti Černé ruce vést tvrdá kampaň – zavedli se přísnějších tresty a vetší kontroly imigrace. Mnoho členů organizace bylo zatčeno a odsouzeno. Činnost Černé ruky se výrazně oslabila, ale zcela neustala. Symbol černé ruky používala mafie jako svou značku až do 30. let 20. století, kdy byl nahrazen jinými symboly. V současné době je Černá ruka téměř zaniklá, ale stále je považována za jednu z nejnebezpečnějších organizovaných zločineckých skupin v historii Spojených států. 

Reklama
Reklama