Karl Lagerfeld ve svých luxusních domech bydlel, ale nežil

Karl Lagerfeld ve svých luxusních domech bydlel, ale nežil

Foto: Stefan Strumbel / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nejznámější Němec v Paříži by se dalo říct: Karl Lagerfeld je považován za největšího německého módního návrháře. Život prožil ve světle reflektorů. Ale co jeho soukromí? Měl domov, nebo to spíš bylo muzeum? Nová ilustrovaná kniha přináší postřehy z jeho stylového života.

Karl Lagerfeld (1933-2019), rodným jménem Karl Otto Lagerfeldt, byl jedním z nejuznávanějších a nejvlivnějších světových módních návrhářů druhé poloviny 20. století i prvních dvou desetiletí 21. století. Ve skutečnosti ale nebyl pouze formující postavou ve světě módy, všestranný návrhář také prokázal velký smysl pro styl, pokud jde o design a zařizování obytných a pracovních prostor, ve kterých bydlel a kreativně tvořil. Nová ilustrovaná kniha Karl Lagerfeld: A Life in Houses (česky život v domech) autorů Marie Kaltové a Patricka Maurièse ukazuje, že módní návrhář spíše bydlel, než žil. Četné fotografie nabízejí pohled za dveře, které byly za jeho života často zavřené.

„Po přehledu Patricka Maurièse je každý dům představen krátkým textem Marie Kaltové, který odhaluje jeho historii a identifikuje klíčové designéry a kusy. Domy jsou zdokumentovány podle data, počínaje vzácnými fotografiemi Lagerfeldových raných adres v 60. a 70. letech až po jeho poslední koupi domu v roce 2009,“ dočteme se v abstraktu ke knize.

Domy jako díla

Tato bohatě ilustrovaná kniha je určena všem, kteří se zajímají o interiérový design a vybavení. Představuje rozmanité styly interiérového designu Karla Lagerfelda, od jeho designového bytu ve stylu Art Deco v Paříži přes rezidenci v nádherném Hôtel Pozzo di Borgo ve francouzské metropoli až po luxusní vilu v rodném Hamburku. Poslední jmenovaná nemovitost byla podle informací Bildu  zakoupena v roce 1991 a stojí na pozemku o rozloze 12 000 metrů čtverečních.

Domy jako muzeum

Fotografie od renomovaných umělců, jako jsou Horst P. Horst a Karen Radkaiová, stejně jako samotného Karla Lagerfelda, poskytují vzácné pohledy do osobního světa módního návrháře. Ve starším rozhovoru pro magazín Stern Karl Lagerfeld prozradil, že jeho láska k domům pramenila z toho, že se chtěl stát architektem. Také ho vždy bavilo aranžování věcí. To je vidět ve velkolepé ilustrované knize, která také ukazuje mnoho osobních předmětů a kusů nábytku z Lagerfeldových domů.

Reklama

Při pouhém procházení publikace si všimnete, že Karl Lagerfeld vlastnil spoustu nemovitostí. Ale ještě úžasnější jsou různé styly, ve kterých umělec spíše pobýval, než žil. Ať už jde o vybavení z 18. století nebo současný design, Karl Lagerfeld v tomto směru „hýřil“ penězi. Podle magazínu AD se mu měl velice rád zařizování nových domů. 

Unikátní sbírka knih

Lagerfeld prý za svůj život koupil více než 300 000 knih, zejména uměleckých, z nichž některé dovedně vystavil ve svém bytě. Tato sbírka mnohonásobně převyšuje objem knih v největší soukromé knihovně se 70 000 knihami, jejíž majitel, důlní inženýr Bruno Schröder, před nedávnem zemřel ve věku 88 let. V malém rodinném domě v Mettingenu v Severním Porýní-Vestfálsku měl sbírku tisíců knih, jejichž množství je pravděpodobně unikátní. Po celém domě, v každém rohu a na vlastnoručně vyrobených policích nashromáždil Schröder knihy o váze více než 15 automobilů.

Karl Lagerfeld zemřel v roce 2019 ve věku 85 let. Mnoho předmětů z jeho domácnosti bylo v posledních letech vydraženo na aukcích.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama