Fumiko Taoka – jediná žena, která vedla Jakuzu

Fumiko Taoka – jediná žena, která vedla Jakuzu

Foto: Masahiro Hayata / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Fumiko Taoka byla ženou, která svého času vedla největší japonskou organizaci podsvětí. Ačkoliv během jejího působení se Yamaguchi-gumi rozrostla na počet 13 346 členů, nebylo jí dovoleno formálně vstoupit do organizace, která byla tak velkou součástí jejího života již za jejího manžela.

Žena šéfa zvaného medvěd

V mimořádném a neobvyklém obratu událostí se Fumiko Taoka, manželka Kazuo Taoky, třetího šéfa Yamaguchi-gumi, největšího japonského syndikátu s počtem zhruba 3 000 lidí, stala úřednickou šéfkou celé organizace na tři roky mezi lety 1981 a 1984. Před převzetím vedení byla Fumiko Taoka nedílnou součástí Kazuova života. Šéf, nástupce druhého kmotra Yamaguchi-gumi, byl charismatický a nemilosrdný, známý jako „medvěd“, protože při rvačkách drápal soupeři do očí. Fumiko byla, podle jejich dcery Yuki, šéfova hlavní poradkyně.

Převzetí vedení po smrti manžela

Fumiko Taoka vedení převzala poté, co její manžel Kazuo Taoky zemřel přirozenou smrtí v roce 1981, po pětatřiceti letech ve funkci Yamaguchi-gumi. Ještě za života souhlasil, aby se jeho nástupcem stal jeho druhý velitel. Tento muž byl však ve vězení, a tak Fumiko Taoka vstoupila do funkce svého zesnulého manžela. Pozici měla zastávat jen několik měsíců. Nikdy předtím žena takovou roli nepřijala. Když určený čtvrtý šéf zemřel, zatímco si odpykával svůj čas ve vězení, v Yamaguchi-gumi se nedokázali dohodnout na novém jménu, a tak události nabraly další nečekaný spád. Fumiko bylo dovoleno pokračovat na samém vrcholu hierarchie Yamaguchi-gumi. Nikdy sice nezískala formální titul čtvrtý šéf, měla však velký vliv v pozici hlavního rozhodovacího orgánu tohoto obrovského syndikátu

Vzor pro jiné ženy

Její dcera Yuki napsala ve své autobiografii o své matce toto: Moje matka původně pocházela z „rovné“ rodiny, takže to muselo být těžké, vžít se do tak odlišného světa. Musela rozpoznat a naučit se všechna pravidla, tradice, rituály a normy mužského světa, ale také jako žena, manželka jakuzy a Velká sestra i své vlastní postavení. Své role se zhostila tak dobře, že jiné rodiny často říkaly, že je „velkým vzorem ženy“.

Úspěchy Fumiko Taoky

Fumiko si získala respekt členů pro svou schopnost řešit konflikty a zajímat se o lidi v organizaci. Během jejího působení se Yamaguchi-gumi rozrostla na celkový počet 13 346 členů. Zdá se proto hluboce nespravedlivé, že jí nebylo dovoleno formálně vstoupit do organizace, která byla tak dlouhou a důležitou součástí jejího života.

Po skončení mandátu válka gangů

Mandát Fumiko Taoky skončil v roce 1984. V červnu 1984 si vybrala Masahisu Takenaku, aby nahradil jejího zesnulého manžela na pozici vůdce gangu, což vedlo k rozdělení ve skupině. Nespokojení členové gangu se rozpadli a vytvořili konkurenční organizaci Ichiwa-kai, jejíž někteří členové zastřelili Takenaku a dva následovníky v lednu 1985, což vyvolalo válku gangů, která si vyžádala 20 mrtvých na obou stranách.

Zemřela na onemocnění jater

Fumiko Taoka, žena, která svého času vedla největší japonskou organizaci podsvětí, zemřela na onemocnění jater ve věku 66 let v roce 1986.

Reklama
Reklama