Horká novinka: Playstation 5

Horká novinka: Playstation 5

Foto: Mr.Mikla / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Playstation 5. Nejočekávanější herní konzole je konečně venku. Ihned po spuštění fanoušci projevili enormní zájem. Hned v několika státech konzole již není k dostání, neboť nadšení fanoušci japonské společnosti SONY konzoli dokázali vyprodat.

Novinky u PS5

Novinkou, která se nedá přehlédnout je nový přepracovaný design, který se v mnohém liší od starší PS4. Konzole vypadá mnohem více futuristicky. Změnou prošel i ovladač, který nese jméno DualSense. Mezi hlavní vychytávky ovladače patří třeba pokročilá hmatová odezva, vestavěný mikrofon, či adaptivní spouštěč, který umocňuje herní zážitek.

K přepracování designu došlo i u ovladače. Ovladač je více zaoblený a disponuje větším touchpadem, než který jsme mohli vidět u staršího DualShocku. Hlavními lákadly samotné konzole je například přehrávání 4K Blu-ray, pohlcující 3D zvuk, velmi rychlý SSD disk, chytrá technologie haptické zpětné vazby a špičkové streamovací aplikace.

Běžné rozlišení PS5 je 4K a 60fps, ovšem zvládne i 8K a 120 fps. Vysoký výkon je u této konzole samozřejmostí. Stará se o něj výkonný GPU, který umožnuje vyšší snímkovou frekvenci. Důležitý je i fakt, že na PS5 se dají přehrát hry ze starší konzole PS4. Je to umožněno díky zpětné kompatibilitě. 

Cena a verze PS5

Konzole PS5 vyšla ve dvou variantách. Verze s mechanikou startuje na 13 490 Kč a digitální varianta na 10 790 Kč. V Česku byla konzole velmi rychle vyprodána. Nové kusy eshopy očekávají až po novém roce.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama