Překvapivá fakta o Kleopatře. Neštítila se ani vražd v rodině

Překvapivá fakta o Kleopatře. Neštítila se ani vražd v rodině

Foto: Jean-Léon Gérôme / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kleopatra získala pověst jedné z nejlegendárnějších egyptských panovnic. Navzdory její slávě si většina lidí vybaví její tragickou smrt. Kleopatra toho nicméně udělala mnohem víc a její život byl patřičně barvitý.

Její rodině se nevyhýbal incest

Kleopatra pocházela z rodu Ptolemaiovců, kteří se navzájem často ženili a vzdávali mezi sebou bez ohledu na příbuzenskou spřízněnost. Je pravděpodobné, že Kleopatřini rodiče byli bratr a sestra. V souladu s tímto zvykem si Kleopatra postupně vzala oba své dospělé bratry, kteří panovali společně s ní v rozdílném období její vlády. 

Vraždila svou rodinu

Ačkoliv si Kleopatra vzala své bratry za muže, nikdo z její rodiny nebyl v bezpečí, neboť se je nebála vraždit. Její první manžel (a bratr) Ptolemaios XIII. uprchl z Egypta poté, co se Kleopatra pokusila uchvátit trůn pouze pro sebe. Konflikt mezi manželi vedl k občanské válce. Kleopatra vyhrála díky tomu, že chytře spojila síly s Juliem Caesarem, a Ptolemaios se utopil v Nilu poté, co prohrál rozhodující bitvu.

Kleopatra pokračovala v likvidaci svých sourozenců i po skončení války. Jejím novým manželem se stal její mladší bratr Ptolemaios XIV. Věří se, že ho Kleopatra nechala zavraždit, aby místo něj společně s ní vládl její syn. V roce 41 př. n. l. rovněž zorganizovala popravu své sestry Arsinoe, protože se obávala, že by se sestra mohla pokusit uchvátit její trůn. 

Nebyla tak krásná, jak se tvrdí

Hollywoodské filmy i historie Kleopatru vyobrazily jako krásnou svůdkyni, která si podrobila díky své přitažlivosti mocné muže. Skutečná Kleopatra ale nebyla tak krásná a její obraz svůdkyně vznikl díky Římanům až po její smrti. Postupem času k tomuto mýtu přispěl například i William Shakespeare a již zmíněný Hollywood.

Díky zachovalým mincím z její doby víme, že Kleopatra měla zahnutý nos, vysoké čelo a široké, propadlé oči. Ačkoliv tak mohla mít nesmírnou sílu osobnosti, nebyla ani zdaleka tak krásná, jak se o ní traduje. 

Reklama

Byla vysoce inteligentní

Co Kleopatra mohla postrádat na kráse, více než dost doháněla svou inteligencí. Má se za to, že Kleopatra plynule ovládala devět až dvanáct jazyků. Měla vzdělání v oblasti matematiky, filozofie, řečnictví a astronomie. Arabský historik Al-Masudi Kleopatru popsal jako mudrce a filozofa, osobu, která „si užívala společnost učenců.“

Ještě méně známá je skutečnost, že Kleopatra si kromě vládnutí našla čas na psaní knih. Dle Al-Masudiho vytvořila několik knih o lékařství a kosmetice. V jedné ze svých publikací například přednesla návrhy na léčbu vypadávání vlasů a lupů. Řešila tedy problémy, které trápí i spoustu dnešních lidí. 

Smrt Kleopatry (1874), Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Otevřela si svůj vlastní bar

Kleopatra podle všeho ráda zůstávala vytížená. Kromě vládnutí a psaní knih si našla čas na otevření baru se svým milencem Markem Antoniem. Jejich vztah začal někdy kolem roku 41 př. n. l. a ačkoliv byl politicky motivovaný, neznamenalo to, že si Kleopatra a Mark Antonius spolu neužili i spoustu zábavu. V Egyptě založili svůj bar s názvem „Bezkonkurenční játra.“

Bar pravidelně hostil bankety i ochutnávku (velkého množství) vín a příležitostně se v něm pořádaly i soutěže. Dle legendy se Kleopatra a Mark Antonius rádi přestrojovali, potulovali se ulicemi Alexandrie a vystřelovali si z místních lidí. Smysl pro humor se jim tak rozhodně upřít nedal! 

Pravděpodobně nezemřela na hadí kousnutí

Jedna z nejproslulejších legend ohledně Kleopatry se netýká jejího života, nýbrž smrti. Pověst praví, že poté, co Kleopatra prohrála bitvu s Octavianem, napsala vzkaz na rozloučenou, předala ho stráži a poté se zabila tak, že si k hrudi přiložila jedovatého hada brejlovce.

Tato teorie má ale hned několik nedostatků. Zaprvé naznačuje, že Kleopatra zemřela během pár minut. Ale jed brejlovce by ji zabil až za několik hodin, a ani to nebylo zaručené, někdy lidé jeho kousnutí přežili. Většina historiků se tak shoduje, že Kleopatřina smrt byla sebevražda, neví se však, jakou metodu císařovna zvolila. Je možné, že vypila jed anebo si ho vpíchla, leč skutečný způsob její smrti už se nejspíš nedozvíme. 

Reklama
Reklama