Šokující umění v Singapuru: Vznášející se sedmitunové dítě

Šokující umění v Singapuru: Vznášející se sedmitunové dítě

Foto: gumbao / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud chcete v singapurských zahradách Gardens by the Bay vidět něco mimořádného a zdarma, doporučujeme vyhledat venkovní uměleckou instalaci vznášejícího se dítěte s názvem „Planet“ (Planeta).

Pokud chcete v singapurských zahradách Gardens by the Bay vidět něco mimořádného a zdarma, doporučujeme vyhledat venkovní uměleckou instalaci vznášejícího se dítěte s názvem „Planet“ (Planeta).

Spící chlapeček je působivé umělecké a designové dílo. Britský sochař Marc Quinn navrhl spící dítě podle vlastního syna. Masivní sedmitunová bíle nalakovaná socha z bronzu a oceli vypadá, jako by se spící dítě vznášelo ve vzduchu. Měří téměř 10 metrů na délku a 4 metry na výšku. Socha byla roku 2008 darována městu Singapur k trvalému vystavení v Gardens by the Bay. Dílo téhož roku sklidilo velký ohlas na výstavě současného sochařství „Beyond Limits“ v Chatsworth House a v roce 2012 na výstavě „The Littoral Zone“ v Musée Océanographique v Monaku.

SINGAPUR – 27. ledna 2015: Socha „Planet“ byla vyrobena v roce 2008 a instalována v roce 2013 v parku Gardens By The Bay v Singapuru. Autorem sochy je známý britský umělec Marc Quinn. Fotka od DoublePHOTO studio / Shutterstock

Mléčné poselství z Anglie

Tato obří bronzová socha vychází z dřívějšího díla nazvaného „Innoscience“, což je sochařský portrét Quinnova prvního syna ve věku sedmi měsíců krátce poté, co mu byla diagnostikována závažná alergie na mléko. Socha byla podpořena anglickým Chatsworth House a umístěna do jejich formálních zahrad. 

Quinn u příležitosti odhalení řekl: „Pro mě je Planeta paradoxem – nesmírně těžká, přesto se bronz jeví jako beztížný; ohromně velká, ale také jako obraz zranitelnosti. Je odrazem nás samotných i Země, na které žijeme."

Estetika a umění do zahrad

Reklama
Singapur – 4.4. 2017: Letecký pohled na sochu obřího bílého miminka vznášejícího se nad zelenou trávou v zahradách u zátoky Marina Bay v Singapuru.
Fotka od qualtaghvisuals / Shutterstock

Generální ředitel společnosti Gardens by the Bay dr. Kiat W. Tan řekl: „Nový přírůstek Planeta představuje poslední krok ve snaze společnosti Gardens by the Bay neustále vylepšovat naši nabídku a dodávat zahradnickým výstavám estetický rozměr. Doufáme, že sochy v zahradách zaujmou a inspirují návštěvníky k ocenění umění.“

Gardens by the Bay, nedílná součást singapurské vize „City in a Garden“, se rozkládá na celkové ploše 101 hektarů v singapurském zálivu Marina Bay. Sestávající ze tří nábřežních zahrad je přehlídkou zahradnictví a zahradního umění, které přináší svět rostlin do Singapuru a představuje Singapur světu.

Opravdu levituje?

Zkuste prozkoumat pravou ruku dítěte…

Reklama
Zdroje článku:
Reklama