Ženy v Jakuze nemají místo. Nemohou do ní vstoupit, ale mohou pro ni pracovat

Ženy v Jakuze nemají místo. Nemohou do ní vstoupit, ale mohou pro ni pracovat

Foto: Japanexperterna.se - Tekiya 04 / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jakuza následuje ostatní mafie v prosazování ideologie machismu, v níž jsou ženy považovány za méněcenné, užitečné pouze pro chlubení se mužů svým postavením a bohatstvím. Manželky šéfů však mnohdy věděly více než samotní bossové.

Postavení žen v Jakuze

Ženy jsou v Jakuze brány pouze jako „objekty“. Jakuza zjevně nerespektuje ženy. Muži sice mohou štědře utrácet peníze za své mladé atraktivní přítelkyně, ale nikoliv z náklonnosti, ale proto, aby jejich přítelkyně vypadaly dobře. To je jedna z rolí žen – milenek.

Manželka šéfa – Velká sestra

Muži Jakuzy by neměli pociťovat žádnou náklonnost k ženám. Věrnost své ženě je považována za projev slabosti, stejně jako zamilovanost do hostitelky, ženy, jejímž úkolem je bavit klienty v nočních klubech. Syn šéfa Jakuzy, Miyazaki Manabu, vyprávěl, jak jeho otec utrácel veškerý svůj volný čas a peníze za hazard a ženy. Jeho matka, drobná žena, ho musela následovat po městě, aby získala nějaké peníze, než je utratí; mnoho nocí syn otce vůbec neviděl.

Když si tento muž postavil další dům a přestěhoval se tam se svou novou milenkou, přestěhovala se tam i kancelář gangu, ačkoli šéf nadále navštěvoval i svůj bývalý domov. Bývá ovšem obvyklé, že šéf a jeho nejbližší rodina žijí společně s členy gangu ve stejném domě. Manželka šéfa, známá jako Velká sestra, hraje klíčovou roli v organizaci domácnosti i samotného gangu. Nejen, že zajišťuje každodenní potřeby manželových podřízených a jejich manželek, ale také spravuje finance celé skupiny.

Co ví manželka šéfa

Je to manželka šéfa, která ví, kolik peněz skupina vydělá za den na stavbě, nebo kdo z podřízených má kolik dětí a kolik utratí za vzdělání, kdo se cítil nemocný... Manželka je ta, která rozděluje peníze těmto podřízeným, když je potřebují.

Do čeho jsou manželky zapojeny

O toku peněz ve skupině nejlépe ví manželka šéfa: kolik všichni vydělávají, kolik je podřízených... pravděpodobně ví víc než sám šéf. Pokud bude policie vyšetřovat hospodaření skupiny Jakuza, narazí například na jméno manželky na jejich bankovních účtech. Pokud tedy chtějí jít po penězích, začnou pravděpodobně u manželky.

Žena jako rádce a prostředník

Partnerky mužů z Jakuzy často pocházejí z odvětví zábavy pro dospělé a pokračují v práci, i když jejich manželé dosáhnou nejvyšší pozice v gangu. Když se muži stanou šéfy, stanou se Velkou sestrou a začnou vydělávat peníze vydíráním nebo půjčováním. Velká sestra však zůstává na prvním místě, kde lze prodiskutovat domácí konflikty mezi podřízenými skupiny nebo mezi nimi a jejich manželkami. Šéf, který si často neuvědomuje každodenní vztahy mezi svými lidmi, spoléhá na svou ženu jako na rádce a prostředníka.

Tvůrkyně mýtů

Ženy v Jakuze jsou také tvůrkyněmi mýtů. Zaznamenávají totiž činy gangu. Vyprávějí o skutcích padlých, přeměňují jejich životy na lidové legendy, čímž léčí syrovou bolest smrti.

Skutečný podíl na moci

Miyazaki Manabu, která vyrostla v domácnosti Jakuzy a stala se levicovou aktivistkou, dospěla k názoru, že ve světě, kde dominují muži, mají ženy velký význam, a to jak v duchovním, tak v materiálním smyslu. „Mám dojem, že bylo mnoho případů, kdy můj otec nevědomky tančil na melodii mé matky.“

Reklama
Reklama