Co je černá díra a co se děje uvnitř?

Co je černá díra a co se děje uvnitř?

Foto: Vadim Sadovski/ Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Fenomén, jakým jsou černé díry ve vesmírných galaxiích, nejspíš přitáhne i pozornost těch, kteří nejsou příliš astrologicky založení. Černá díra je děsivý výjev, který je sice zkoumán a z velké části už prozkoumán, přesto vědci stále nemohou říct, co se děje uvnitř. Jak je to možné? 

Měli bychom se bát černé díry? 

Znáte nejstrašidelnější místo ve vesmíru? Není jím dosud neobydlený Mars, Jupiter ani žhnoucí Slunce, které by vás v okamžiku spálilo na popel, ale černá díra, která je opředena mnoha záhadami. Už dlouhou dobu předtím, než byly černé díry ve vesmíru objeveny, si fyzici pohrávali s teoriemi, že něco tak silného někde existuje. Pak přišel Einstein a jeho teorie relativity, která tyto myšlenky podkládala. Ještě stále se však na černou díru ve vesmíru nepřišlo, a proto byly tyto myšlenky jen těžko uvěřitelné. Vše se změnilo v 60. letech minulého století, kdy byly ve vesmíru objeveny černé díry (jinak řečeno vyhaslé velké i menší hvězdy), které mají extrémně silné gravitační pole, které je schopné pohltit všechno kolem. 

Vědci už přišli na to, jak černé díry vznikají. Stane se tak po vyhasnutí hvězdy, která se propadne do sebe. Díry po nich se pak stále zvětšují, pohlcují do sebe další hvězdy a vlastně vše okolo a spojují se s dalšími dírami do ještě větších černých děr. Černé díry působí velice záhadně a možná i strašidelně, a to hlavně proto, že nikdo dosud neobjasnil, co se uvnitř nich děje.

Podle vědců se však černých děr bát nemusíme, a to jednoduše proto, že ta nejbližší, o které se ví, je od nás natolik vzdálená, že se k ní planeta Země nejspíš vůbec nepřiblíží. 

Co o černých dírách víme a proč je nazýváme černými?

Vědci, kteří černé díry zkoumají, přišli na řadu věcí, které nám jejich existenci alespoň částečně objasňují. Název černé díry dostaly tyto objekty ve vesmíru z toho důvodu, že neodrážejí ani nevydávají žádné světlo a jsou takřka neviditelné. Vidět je lze v jediném případě, a to když do sebe pohlcují jiný vesmírný objekt. To se pak kolem nich utvoří viditelný vír a je vidět, jak se pohlcovaná hvězda rozpadne na prach, který je vtažen dovnitř. Prostor, který má schopnost věci do černé díry pohlcovat, je označován jako hranice událostí.

Z černé díry se nedostanete. Zdroj: Dima Zel/ Shutterstock

Pokud byste se čistě teoreticky ve vesmíru u černé díry někdy objevili, je dobré vědět, že když tento prostor překročíte, už nikdy nebudete mít možnost vrátit se zpět. Černá díra vás pohltí a vy se z ní už nikdy nedostanete. Je zajímavé, že zatímco velké černé díry mají menší pohlcovací sílu, ty menší vás vcucnou podstatně rychleji. 

Co se v černé díře děje? To doteď nikdo neobjasnil a v budoucnu nejspíš ani neobjasní. Neexistuje totiž způsob, jakým by tohle šlo provést. Do černé díry nejde vyslat žádný vesmírný dron, protože ten je okamžitě černou dírou pohlcen a neexistuje způsob, jak ho i s informacemi dostat zpět.

Pro lepší představu, jak se černé díry ve vesmíru chovají, vědci popsali, co by se s vámi asi stalo, kdybyste se k černé díře přiblížili. V okamžiku, kdy se setkáte s gravitační silou, začnete se jakoby natahovat. Vědci tento jev popisují jako špagetifikaci. Pak se rozprsknete na malé atomy a stanete se součástí vesmíru. Pozor, vědci zároveň nevylučují, že vaše duše zůstane při vědomí. Je tedy klidně možné, že si v černé díře budete žít dál svůj život v jejím zakřiveném prostoru a času.

Reklama
Reklama