Centuripe: Balkón Sicílie má ze vzduchu magickou podobu. Chrání jej přísná pravidla

Centuripe: Balkón Sicílie má ze vzduchu magickou podobu. Chrání jej přísná pravidla

Foto: SergeyVovk / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Itálie je zemí plnou skutečně jedinečných měst na světě. Najdete zde místa známá bohatou historií, jiná zase zvláštní krásou nebo v sobě mají obojí. Na Sicílii se nachází fascinující město, které se proslavilo svoji zvláštní podobou při pohledu z ptačí perspektivy. Vítejte v Centuripe.

Centuripe je okouzlující městečko v sicilském vnitrozemí, kde stále můžete nahlédnout do bohaté minulosti ostrova. Díky své poloze si tento typ izolovaného místa zachoval autenticitu obyvatel i sicilského života. Nachází se v provincii Enna ve výšce 732 metrů nad mořem. Skoro se zdá, jako by bylo netknuto spěchem moderní společnosti. Při procházce ulicemi budete svědky pozůstatků toho, co kdysi bývalo slavnou minulostí nejprve řeckých a poté římských civilizací.

Balkón Sicílie

Při pohledu shora má Centuripe tvar hvězdy nebo také panáka ležícího na zádech, dokonce v něm někdo vidí Elvise Presleyho. Svou ojedinělou krásu získává díky tomu, že se rozkládá na pěti útesech, které jsou spojeny dohromady, což "dává život malebnému tvaru člověka".

Pokud vystoupáte na jeho nejvyšší bod u hradu Castello di Corradino, můžete se kochat nádherným výhledem na sopku Etnu, největší a nejaktivnější evropskou sopka, vzdálenou 61 km. Ne náhodou se této vnitrozemské obci v kopcovité krajině mezi řekami Dittaìno a Salso říká Balkón Sicílie.

Uličky města s více než 5,5 tisíci obyvateli jsou plné historické atmosféry. Bylo založeno Sicely (původními obyvateli Sicílie) v 8. století př. n. l., poté několikrát zničeno a přestavěno a jeho současná podoba pochází ze 16. století. Centuripe zažívalo svůj rozkvět v římských dobách a zůstalo po nich mnoho stop: lázně z císařské doby ve čtvrti Bagni, zříceniny celnice, které byly původně římskou hrobkou, chrám Augustalů a a hrad Corradino, bývalé císařské mauzoleum, které posloužilo jako základ středověké věže.

Archeologické muzeum vystavuje mnoho artefaktů a vypráví o dlouhé historii města. Nenechte si ujít fascinující kostely: katedrálu Neposkvrněného početí ze 17. století s barokními štukami, kostel Ukřižování s majolikovou zvonicí a kostel svatého Augustina, v němž se nachází obraz Madony delle Grazie ze 16. století.

Reklama

Během druhé světové války v roce 1943 navíc město utrpělo škody při osvobozování Sicílie 38. pěší brigádou irských spojenců. Jednalo se o klíčovou pozici v německé obranné linii napříč Sicílií, která poskytovala vojskům Osy téměř nedobytné postavení. 

Nedaleko od centra se nachází starobylá vesnice Carcaci, opuštěná v 19. století a nyní obývaná pouze pávy. 

Omezený provoz

Přestože Centuripe ještě není tak okupované turisty jako jiná italská města, samotná obec je zónou s omezeným provozem. Do určitých míst není povolen vjezd automobilům vůbec, do jiných pouze omezeně v určitou dobu. Před cestou sem si raději vše ověřte na webech či v aplikacích místní samosprávy, ať nejsou vaše cestovatelské plány ani peněženka nemile překvapeny. Rozhodně je lepší parkovat v okrajových částech města. 

Reklama
Reklama