Spaceburger: Sendviče ve tvaru UFO jsou velkým hitem i charitou zároveň

Spaceburger: Sendviče ve tvaru UFO jsou velkým hitem i charitou zároveň

Foto: guys_who_shoot / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Space znamená v angličtině vesmír, takže je jasné, že tyto nevšední americké sendviče budou mít co do činění s mimozemským prostorem. A nebo také ne. Každopádně jsou velkou pochoutkou a také charitativní pomocí ve městě Moses Lake v americkém státě Washington.

Každý rok v srpnu se do města Moses Lake (Moses je v překladu Mojžíš, Lake jezero - pozn.) v západoamerickém státě Washington vrací veletrh (chcete-li pouť) Grant County Fair. S ním přichází i nejznámější ,pouťové´ jídlo: Spaceburgery. Dva plátky bílého chleba se vloží do speciálního stroje na výrobu sendvičů, ve kterém se uzavře směs ochuceného mletého hovězího masa, omáčky a nasekaného salátu. Při teplotě až 200 °C stroj opeče chléb za pouhých 30 až 40 sekund a zároveň zmáčkne okraje sendviče a odřízne kůrku tak, že vzniknou jakési hamburgery ve tvaru létajícího talíře, popisuje web Atlas Obscura.

I když jsou Spaceburgery jednoduché, přitahují tisíce dychtivých návštěvníků veletrhu, z nichž někteří si jich objednají až 20 najednou, bez salátu, aby si je mohli zmrazit a později si na nich pochutnat doma.

Lvice mají dobrá srdce

Lioness Club (Klub Lvice) v Moses Lake prodává Spaceburgery již desítky let pro přispění do finanční sbírky pro místní komunitní služby. Podle Froggy McMainsové, bývalé prezidentky Lioness Clubu, se recept na maso a omáčku na hamburger nezměnil ani po 50 letech. „Snažila jsem se je přimět, aby recepturu masa změnili, protože si musíme hlídat příjem sodíku," dodává McMainsová, která přes den pracuje jako hlavní kuchařka pro školní obvod Moses Lake. „Jednou se mi to podaří," slibuje.

Koření na hamburgery je přísně tajné, stejně jako omáčka, kterou členové Lioness vyrábějí v obřích dávkách v pizzerii Chico's v Moses Lake. „Mají největší míchačku v obci," říká McMainsová.

Stroje na Spaceburger vznikly za Kaskádovými horami, na výstavě Century 21 Exposition, známé také jako Světová výstava v Seattlu v roce 1962. Mimochodem, na této akci vznikla také další ikona, tzv. Vesmírná jehla.

Reklama

Vesmírná jehla 
Space Needle je 184 metru vysoká věž v Seattlu ve státě Washington, která je hlavním orientačním bodem pacifického severozápadu Spojených států a symbolem Seattlu. Nachází se v Seattle Center a byla postavena k příležitosti světové výstavy, která se v Seattlu konala v roce 1962.

Jak vzpomínal jeden z účastníků veletrhu v článku v deníku Seattle Post-Intelligencer z roku 1987: „ Byl tam Spaceburger, hamburgerová placka stlačená mezi dvěma plátky chleba ve stroji tak, že vypadala jako létající talíř. Byl jsem z toho úplně vedle."

Tyto sendviče ve tvaru UFO měly premiéru na Světové výstavě v Seattlu.

Jak se stroje na Spaceburger dostaly do Moses Lake, zůstává záhadou, ale archívy regionálních novin poskytují několik vodítek. „Po Světové výstavě členové tehdejšího spolku Lady Lions vypátrali dva stroje na grilování sendvičů, na které se prášilo ve starých sklepích," uvádí se v článku listu The Wenatchee World z roku 1995. Spaceburger měl premiéru na veletrhu v Grant County v roce 1964 a dnes Lioness Clubu (Klub lvic) získává z prodeje Spaceburgerů dostatek prostředků na financování celoročních projektů.

Tisíce kusů UFO denně k zákazníkům

Stánek Lioness Clubu, který provozuje pět strojů, připraví každý den, kdy je veletrh Grant County Fair otevřen, přibližně 5 000 Spaceburgerů. Manžel McMainsové, David, se stará o údržbu strojů. „U starých strojů je třeba jednou za čas vyleštit nádobky, protože se na nich usazuje olej a chléb," říká a dodává, že je čeká rekonstrukce. „ Jsou to modely z roku 1962, takže mají potenciometr, posuvný odpor, který se dá nastavit. Pokud se stroj přehřeje, vypne je a pak se znovu zapnou."

V roce 1994 Lioness Club krátce zavedl výrobu tzv. Spacescramblers, snídaňovou verzi sendviče plněného smaženými vajíčky, šunkou, zakysanou smetanou a sýrem. Ale v nabídce ho veletržní stánek již nemá. Jak říká Froggy McMainsová, bylo by příliš náročné vyrábět obě varianty.

Reklama
Reklama