Vstupné na italské pláže bude od léta realitou: Nechceme ale vydělávat na turistech, hlásí úřady

Vstupné na italské pláže bude od léta realitou: Nechceme ale vydělávat na turistech, hlásí úřady

Foto: Pláž v San Fruttuoso. Zdroj: Lucianoro1 / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Italské úřady se opět po nějaké době zaměřily na placené pláže. Kamenem úrazu jsou tzv. magnety na turisty, jako je například oblast Ligurie, které zpříjemňují letní měsíce rekreantům i místním obyvatelům.

Podle mnichovského webu Merkur.de je již jisté, že v Ligurii, regionu na severozápadě Itálie sousedícím s Francií, bude letos v létě zpoplatněn vstup na pláže jednoho z nejkouzelnějších míst na Ligurské riviéře. Konkrétně to bude idylická Zátoky ticha - Baia del Silenzio – ve městě Sestri Levante. Sestri Levante, nazývané také Město dvou moří, je rozdělené mezi zátoky Baia delle Favole, kde vznikl turistický přístav, a magickou Baia del Silenzio.

Přestože volný přístup k moři je na italských plážích stále vzácnější, cílem není dále vydělávat na turistech a návštěvnících, ale využít vstupné k ochraně jedinečného ekosystému regionu. Vždyť je domovem velkého množství unikátních živočišných druhů. Zatím se hovoří o vybírání vstupného ve výši pěti eur, ale správa Solinas zatím všechny možnosti zkoumá.

Rekreanty i místní čekají v létě vyšší náklady

V současné době to však není jediný případ krásných pláží v Itálii, které více než koketují se vstupným. Na Západní riviéře (Riviera di Ponente) se za vstup na pláž v Malpassu již platí - přesněji pět eur. Ligurská pláž je považována za rajské místo a nachází se asi tři sta metrů od neméně známé pláže Baia dei Saraceni.

V provincii Janov si zaslouží zmínku rybářská vesnička ve stejnojmenném opatství San Fruttuoso di Camogli, i když v tomto případě bylo později upuštěno od vybírání vstupného, jež bylo navrženo v loňském roce. Myšlenka se zrodila v době pandemie koronaviru s cílem chránit zdraví občanů. Převzalo ji a prosazovalo několik správních orgánů i v jiných částech Itálie. Například ve Stintinu na pláži La Pelosa na Sardinii platí omezený vstup, za který zaplatíte 3,50 eura.

Reklama

Rekordní turistický ruch v Janově v roce 2023

Možné zavedení placených pláží v Ligurii přichází v době, kdy janovský cestovní ruch mohl „trhnout“ rekord. V roce 2023 došlo v hlavním městě Ligurie k nárůstu počtu přenocování oproti roku 2022 o 13,6 procent, a to z 2 366 042 před dvěma lety na 2 668 042 v loňském roce.

Každý rok úředníci v Itálii zveřejňují údaje o tom, kolik pláží je v soukromém vlastnictví a kolik nabízí volný přístup k moři. Italský deník La Repubblica vloni shromáždila data Úřadu pro námořní majetek státu a organizace na ochranu životního prostředí Legambiente.

Jedna ze dvou pláží v Itálii je tedy v soukromém vlastnictví. Takže každá druhá pláž může být použita zdarma? "Absolutně ne," tvrdí noviny ve své analýze. Protože: Když se podíváte blíže, veřejné pláže jsou často na těžko přístupných místech. Jsou buď obtížně dostupné, nacházejí se v blízkosti starých průmyslových oblastí nebo u ústí řek.

Podle vládních údajů o vlastnictví je z 3 346 kilometrů přístupných pláží neuvěřitelných 42 procent ve vlastnictví soukromých osob. Dalších osm procent podle Legambiente pochází z jiných forem privatizace.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama