V sicilském Cefalú si můžete vyprat prádlo v zachovalé středověké veřejné prádelně

V sicilském Cefalú si můžete vyprat prádlo v zachovalé středověké veřejné prádelně

Foto: lachris77 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Tady teče Cefalino, slanější než kterákoli jiná řeka, čistší než stříbro, studenější než sníh." Nápis u vchodu do prádelny dává od samého počátku tušit zvláštní místo, které skrývá zvláštní příběh. Podle legendy se řeka Cefalino zrodila z bolesti nymfy, která poté, co zabila svého nevěrného milence, litovala svého činu a v slzách utopila starou prádelnu Cefalù.

Středověká veřejná prádelna je pro mnohé návštěvníky tohoto historického sicilského města jeho nejzajímavější atrakcí. Svým způsobem je to pochopitelné, protože se v tomto případě jedná o skutečný unikát, popisuje server Turistika.cz. Celodenně volně přístupná středověká prádelna v Cefalú se nachází na ulici Via Vittorio Emanuele a jedná se v podstatě předchůdcem dnešních veřejných prádelen. Jen tehdy musely místní ženy místo automatu zapojit pouze vlastní ruce a fyzickou sílu.

Cefalù je historické město a letovisko v metropolitním městě Palermo na severozápadě Sicílie v Itálii. Historické staré město s normanským dómem a pláže činí z Cefalù jedno z hlavních turistických center v regionu i na Sicílii.

Určitě středověkou prádelnu nemiňte, vyzývá turisty server Cefalu.it, nachází se v blízkosti pozdně renesančního paláce Palazzo Martino, postaveném na místě zbořených městských hradeb po roce 1514. Následně byla „zastřešena“ volně protékající říčka Cefalino (podle domácích je její voda „čistější než stříbro a chladnější než sníh“) a konečnou podobu dostala tato prádelna v 17. století.

V létě roku 1991 pak byl celý objekt kompletně zrestaurován (tehdy došlo hlavně k rozšíření místa pro davy obdivovatelů této památky z řad turistů i domácích, kteří se sem rádi chodí v parném létě ochladit). Podle popisu serveru Turistika přicházíme k jednotlivým „pračkám“ po poměrně širokém – a zatočeném - schodišti z lávového kamene a vulkanické horniny zv. lumachella. Spodní část prádelny tvoří rovná hladká plocha s řadou bazénků, které jsou naplněny vodou. Ta sem proudí z dvaadvaceti litinových výpustí umístěných pod nízkými klenbami na stěnách podél „umyvadel“. Patnáct z těchto výpustí má podobu lvích hlav. Voda pak prádelnu opouští malou „jeskyni“ a odtéká do moře. Vedle jednotlivých nádrží můžeme vidět šikmé kamenné bloky, které sloužily k drhnutí praného oblečení.

Návštěvnosti této památky hodně pomohl dnes tolik vyhledávaný fakt, že se jedná o místo s vlastním příběhem i letitou legendou, které odhaluje duši i tradice tohoto krásného sicilského města a starodávný život v jeho úzkých uličkách. Podle dávné legendy vznikla řeka Cefalino ze slz nymfy, které zabily její lásku. Další příběhy si zdi této prádelny vyslechly díky starým sicilským písním, které si zde zpívaly zdejší Madlenky – pradlenky. Příznivce jemné erotiky jistě potěší představa, že se zde tehdy mnohé ženy klidně vysvlékly a své šaty si rychle přepraly …

Reklama
Reklama