5 nejsmradlavějších zvířat, kterým se obloukem vyhněte

5 nejsmradlavějších zvířat, kterým se obloukem vyhněte

Foto: chloe7992 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zvířatům je, na rozdíl od nás lidí, úplně jedno, jestli páchnou – a pokud se podaří, že jejich odér náhodou odradí hladového predátora nebo zvědavé a hlučné turisty, tím lépe. Pachy jednotlivých zvířat bývají použity různými způsoby. Jak už jsme naznačili jako obranný mechanismus k odpuzování predátorů, sledování kořisti či přilákání partnera. A která že zvířata jsou top mezi těmi nejsmradlavějšími?

1. Skunk

Tenhle malý obratlovec, pokud jej cokoli vyruší, neváhá zareagovat a vyloudí ze svého nevelkého těla dosti „voňavou tekutinu“. Tu může vrhat ze vzdálenosti až 3 metry. Díky ní je chráněn i před těmi nejvýznamnějšími predátory jako jsou pro něj například medvědi. Tento smradlavý odér není prvním nástrojem, který na svoji obranu použije. Nejprve naježí svoji srst, vehementně vrtí ocasem, a pokud riziko přetrvává, sešle na svého protivníka svoji až „toxickou tekutinu“.

2. Rosomák

Rosomáci nejsou vůbec příbuzní vlkům, ale jsou technicky vzato lasicovití, což je řadí do stejné rodiny jako lasice, jezevce, fretky a další páchnoucí savce. Rosomáci jsou proslulí svou agresivní povahou a také notoricky známí svojí „útočnou vůní“. Jejich pachové žlázy se nacházejí u kořene jejich ocasu a produkují sekret, který obsahuje steroidy a sloučeniny síry. Používají je k označování hranic svého území a také k interakci s vlastním druhem především v období páření.

3. Bombardierský brouk

Tento na první pohled neškodný brouček ve svém těle uchovává rovnou dvě chemikálie – hydrochinon a peroxid vodíku. Pokud tento chlapík ucítí, že je v nebezpečí, uvolní tyto dvě chemikálie současně, což může být pro některé jeho nepřátele smrtelné. Kromě silného zápachu je tato tekutina extrémně horká. Chemický arzenál tohoto nenápadného broučka je naštěstí smrtelný pouze pro jiný hmyz nikoli pro člověka.

Bombadierský brouk dokáže
Bombardierský brouk – jeho výparům je lepší se vyhnout | Zdroj: kasira.gold.gmail.com / Depositphotos

4. Mravenečník menší

Malý savec vyznačující se především svými zakřivenými drápy a dlouhým čenichem, který mu výborně slouží k vyčmuchání a pojídání mravenců a termitů, které tak miluje. Má citlivý ocas, který používá k udržení rovnováhy při šplhání po stromech. Jeho pachové žlázy se nacházejí poblíž jeho ocasu a produkují pižmovitý zápach pramenící pravděpodobně ze stravy založené na hmyzu. Tento zápach používá především ke komunikaci s ostatními mravenečníky.

5. Mnohonožky

Mnohonožky nejsou ve skutečnosti hmyz, jsou to členovci, kteří jsou blízkými příbuznými humrů, raků a krevet. Jejich chloubou je samozřejmě počet nohou, které mají, a navíc jsou schopné produkovat širokou škálu různých sekretů, z nichž některé mohou dráždit pokožku, poškodit oči a samozřejmě zanechat nepříjemný zápach.

Závěrečné myšlenky

Čich má zásadní smysl pro mnoho zvířat – od hledání potravy, označování vlastního území, přilákání partnera v období páření či odvrácení nebezpečí. Závěrem lze říci, že pachy hrají důležitou roli v každodenním životě mnoha zvířat na planetě a jsou využívány někdy až k pozoruhodným účelům.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama