Otestujte si znalosti o zvířatech s nečekanými schopnostmi, které překvapují vědce i pozorovatele

Otestujte si znalosti o zvířatech s nečekanými schopnostmi, které překvapují vědce i pozorovatele

Foto: Lauren Suryanata/ Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Věříte na magii nebo superschopnosti? Nemáme teď na mysli schopnosti, jako má Hulk nebo Clark Kent ani kouzelnickou show, ale skutečné superschopnosti. Věřte tomu nebo ne, ale existují zvířata, která těmito přírodními silami zřejmě disponují, což z nich činí bytosti přinejmenším mimořádné.

Zvířecí superschopnosti

Všem těmto tvorům je společné to, že jim jejich „superschopnosti“ nějakým způsobem pomáhají se přizpůsobit okolnímu prostředí, a zvyšují tak jejich schopnost přežít. Možná nevystřelují z očí laserové paprsky, ale zato dokážou naprosto neuvěřitelné věci, například had, který nemá křídla, ale létá, nebo ryba, která dokáže měnit svou tělesnou hmotu na tekutou a pak zpět na pevnou.

Zvířat s mimořádnými schopnostmi je ale mnohem víc, například:

  • medúza Turritopsis nutricula: Může se vrátit do své polypové struktury a začít znovu. Jsou tedy prakticky nesmrtelné.

  • pes: Nejlepší přítel člověka má dar nejvyššího instinktu. Je o nich známo, že mají telepatické schopnosti, které se zvyšují tím víc, čím více času tráví s lidmi.

Psi mají telepatické schopnosti
Psi mají telepatické schopnosti | Zdroj: NatRomero / Shutterstock
  • mořské okurky: Tito živočichové se dokážou přeměnit na kapalinu a pak se zase přeměnit na pevnou látku.

  • lyrebird: Tento druh australských ptáků z čeledi lyrochvostovitých dokáže napodobit jakýkoli zvuk, který slyší, včetně zvuků jiných zvířat i strojů.

  • nosorožčí brouk: Tento drobný tvoreček dokáže zvednout 850násobek své tělesné hmotnosti.

  • samice želvy Terrapene: Tento druh želvy v sobě může uchovávat sperma po dobu několika měsíců. Až uzná, že je na mláďata připravená, oplodní se sama.

  • strašek kudlankový: Tento typ krevety dokáže při úderu kmitnout rameny rychlostí 80 km/h, což je podobná rychlost jako u kulky ráže 22 mm. Mají také 16 barevně vnímavých čípků, které jim umožňují vidět celé spektrum světla včetně ultrafialového záření.

  • ještěrka rohatá: Dokáže stříkat krev z očí, aby se vyhnula predátorům.

Kvíz: Zvířecí superschopnosti

V tomto kvízu si můžete otestovat, jak dobře znáte (nebo dokážete odhadnout) unikátní schopnosti známých zvířat. Správná je jen jedna z nabízených možností a správné řešení naleznete pod kvízem.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama