Cítí humři bolest? Ve Švýcarsku je nezákonné vařit humry zaživa

Cítí humři bolest? Ve Švýcarsku je nezákonné vařit humry zaživa

Foto: VadimVasenin / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Humři jsou nejen oblíbená pochoutka zejména v přímořských státech, ale také tvorové, kteří se mohou dožít až sta let. Mohou ale cítit bolest? Pojďme si tuto otázku, která napadla snad každého z nás, zodpovědět podle nejnovějších vědeckých poznatků.

Definice bolesti

Abychom si na otázku, zda humři cítí bolest, odpověděli co nejpřesněji, měli bychom si připomenout, co vlastně bolest je. Je to nepříjemný bodavý či pálivý pocit, který nám říká, že je něco v nepořádku. Poškozená tkáň odumírá a život může být v ohrožení. Zároveň se spouští pud sebezáchovy. Někteří lidé tvrdí, že menší studenokrevná zvířata, jako například hmyz či již zmíněný humr, bolest nepociťují, že se jedná pouze o reflex. Je pochopitelně pouze na vás, co si myslíte vy. Pojďme se blíže podívat na to, co říká věda.

Cítí humři bolest?

Vědecká studie odhalila, že humří tělo produkuje stejný hormon jako my, když se zraníme, a tento hormon se jmenuje kortizol. Ten samý hormon vyvolává stres, což znamená, že humr ponořený do vroucí vody zažívá neskutečné utrpení.Pokud připustíme, že humři opravdu pociťují bolest, ještě děsivější je fakt, že umírají až přibližně po třech minutách. Navíc většinou čekají na smrt v ledu, což jejich utrpení ještě prohlubuje. Naopak za nejhumánnější způsob se považuje omráčení elektrickým proudem, a to v zařízení zvaném CrustaStun.

Důkazy, že humři cítí bolest

Humři mají shluk nervů, nikoli mozek. To ale neznamená, že necítí bolest. Důkazy nasvědčující, že humři umírají v bolestech, je několik.

  • Jsou vybaveni receptory bolesti a tepelnými receptory.

  • Jakmile se zraní, příště se té samé nebezpečné situaci vyhnou.

  • Jsou-li jim podávána anestetika, reagují na bolest méně (což podle některých vědců vylučuje možnost reflexu).

Proč je uvaření zaživa mezi lidmi populární

Jedna z hlavních nevýhod humrů je, že po smrti se rychle rozkládají. Navíc mrtvý humr je brán jako přenašeč nemocí.

V některých zemích je vaření humra zaživa zakázáno, postupně se možná přidají další země
V některých zemích je vaření humra zaživa zakázáno, postupně se možná přidají další země | Zdroj: [email protected] / Depositphotos

Ve Švýcarsku je vaření humrů zaživa zločin

A to samé platí i na Novém Zélandu a v Norsku. Čím dál více zemí světa uvažuje, že zakážou tento způsob přípravy humrů. Také italské město Reggio Emilia se k tomuto způsobu úpravy humrů staví negativně.

Vědecké pokusy

V zájmu vědy se provádějí nejrůznější pokusy. Aby zjistili, zda humři a jim podobní krabi cítí bolest, zavřeli kraby do ubikací, mezi nimiž mohli přecházet. Do jedné ubikace pouštěli elektrické šoky, druhou ponechali bez povšimnutí. Krabi, kteří dostali elektrický šok, postupně přecházeli do druhé ubikace. Postupně se první ubikaci vyhýbalo čím dál tím více krabů, což mimo toho, že je jim to velmi nepříjemné, dokazuje, že mají schopnost paměti.

Závěrem

Stále více důkazů naznačuje, že humři opravdu cítí bolest a tento způsob přípravy, tedy vhození do vroucí vody a uvaření zaživa, jim způsobuje nesnesitelnou bolest. Humři totiž pociťují bolest velmi podobně jako my.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama