Kvíz ANO - NE: Fakta ze světa zvířat, která by měl znát každý. Zjistěte, zda jste praví milovníci přírody

Kvíz ANO - NE: Fakta ze světa zvířat, která by měl znát každý. Zjistěte, zda jste praví milovníci přírody

Foto: svetas / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Příroda nás vždy fascinovala. Připravili jsme pro vás zajímavá fakta, doplněná o krátký kvíz. Znáte například největší zvíře všech dob? Přečtěte si zajímavosti o zvířatech.

Nejspíše všichni víme, že veškerý život vznikl ve vodě. Ta nyní pokrývá přibližně dvě třetiny zemského povrchu. A protože ve vodě se zrodil život, pojďme se napřed podívat na zajímavosti z podmořského světa.

Žraloci jsou výjimeční. Mimo jiné by zemřeli, kdyby se zastavili. I ve spánku tudíž musejí plavat, aby nepřestali dýchat. Častokrát se jim stane, že si vylomí zub. Tyto zuby se jim stále doplňují a rostou jim až do konce života. Vylomený zub se nahradí zubem z další řady. Víte ale, zda to jsou savci, či ryby? Jsou považováni za ryby, přesněji paryby.

Největším zvířetem všech dob je plejtvák obrovský. Čtete správně – žádný dinosaurus nebyl tak ohromný, aby mohl předčit dnešního plejtváka.

Největším zvířetem všech dob je plejtvák obrovský
Největším zvířetem všech dob je plejtvák obrovský | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Také chobotnice má jedno velké tajemství. Kolik má podle vás srdcí? Správná odpověď je tři. Jedno hlavní cirkuluje krev po těle a dvě pomáhají okysličovat krev, jsou totiž umístěna v blízkosti žaber.

Pojďme ale z vody ven – alespoň částečně. Existuje žába, která se jmenuje Goliáš – přesněji veleskokan goliáší. Dožívá se až patnácti let a délka skoku o délce šesti metrů jí není cizí. Bohužel skáče-li do takové dálky, unaví se po dvou až třech skocích. V odpočinkové poloze měří až 40 centimetrů, s nataženýma nohama necelý metr. To z něj dělá největší známý druh žáby na světě.

Reklama

Ještě taková zajímavost o vydrách mořských – vybírají si kámen, který se jim líbí nejvíce, a schovají si ho do vaku – přesněji do volné kůže, která se nachází v podpaží. Tento kámen následně používají k rozbíjení schránek zvířat, jimiž se živí.

A co suchozemští obyvatelé naší planety? Zažitým mýtem je domněnka, že mravenci uzvednou až stonásobek své váhy. Chcete znát pravdu? Unesou ještě padesátkrát více.

Pokud jste spíše milovníci ptactva, tak tu máme jednu zajímavost vám na míru. Nejmenší ptačí vejce klade kolibřík, zato největší můžeme zpozorovat u pštrosa.

To nejpodivnější na konec. Znáte takové ty otravné mušky, které sedávají na ovoce ve vašem domově? Příště si je pořádně prohlédněte. Díváte se totiž na vůbec první kosmonauty. Podívaly se do vesmíru mnohem dříve než opice či fena Lajka. Škoda jen, že tento velký pokrok neprožily naplno.

Nyní se vrhněme na samotný kvíz, který otestuje vaše znalosti.

Jsme si jisti, že jste se dnes opět naučili něco nového. Také věříme, že kvíz nebyl složitý. Společně jsme si osvěžili základy z přírody. Pokud jste opravdový fanoušek všech dokumentů o přírodě, zřejmě vás nic nepřekvapilo. I tak doufáme, že jste se při čtení článku a následném kvízu skvěle pobavili.

Reklama
Zdroje článku:
Autorský text, natgeotv.com
Reklama