Samotářky vačice: Předstírají vlastní smrt, aby tím odpudily predátora

Samotářky vačice: Předstírají vlastní smrt, aby tím odpudily predátora

Foto: nicolaselowe / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vačice je zajímavé zvíře, i když to nemusí být na první pohled zjevné. Je pravda, že prospí mnoho hodin ve dne. Ráda se schovává ve skalním otvoru nebo v noře ve stromu.

Vačice opossum, vačice virginská (Didelphis virginiana)

Vačice žije ve Střední a Severní Americe a v jižní Kanadě. Vybírá si prostor, kde roste mnoho stromů a houštin. Co se týče velikosti a váhy, tak největší jedinci měří až 55 centimetrů a váží obvykle více než pět kilogramů. Velikost si tedy můžete představit jako velikost domácí kočky. Celková délka bývá až do 94 centimetrů, délka těla 22–47 centimetrů. Hlava je podélná a špičatá. Dlouhé vousy na čumáku vačici umožňují bezpečný pohyb v šeru. Uši jsou malé až středně velké. Srst je většinou hustá, měkká a různobarevná. Vačice je také výborný plavec. Ocas je dlouhý, bez srsti a šupinatý. Ocas je pro vačici důležitý, protože se za něj může uchytit na stromech nebo v křoví. Vačice umí skvěle šplhat.

Potrava

Vačice má vynikající paměť. Dobře si pamatuje místa, která jsou pro ni zdroje potravy. Jelikož má velký počet zubů, a proto tito všežravci mohou kousat do všeho, co se kolem nich vyskytuje. Ať už se jedná o hmyz, malé obratlovce, mršiny, plody nebo zrna. Ve svém jídelníčku mají pestrou stravu a rozhodně nejsou vybíravé. Malí jedinci žerou především hmyz, větší také ptáčky a malé savce. Když mají příležitost, ničí hnízda a konzumují vajíčka a mláďata.

Vačice je mistr v předstírání smrti

Je všeobecně známo, že zvířata často předstírají vlastní smrt, aby tím odpudila predátora. Je to jedna z možností, jak přežít. Vačice je v tomto umění naprostý mistr. Dokáže se v nebezpečí skácet k zemi a nehybně ležet s přivřenýma či zavřenýma očima. Otevře lehce tlamu, ze které jí vytékají sliny a čouhá jí jazyk.

A co je pro tento druh zvířete velkým pomocníkem? Umí kolem sebe šířit pach mršiny při tomto manévru, což jí zvýší mnohonásobně šanci na přežití. Žádný predátor totiž netouží po potravě, která páchne jako mršina. Takto vydrží předstírat svoji smrt od čtyřiceti minut po čtyři hodiny.

Vačice jsou imunní proti hadímu uštknutí

Vačice má totiž v krvi důležitou složku, která dokáže neutralizovat velké množství hadího jedu.

Reklama
Mládě vačice.
Mládě vačice | Zdroj: Ondreicka1010 / Depositphotos

Mláďata

Vačice přivede na svět po přibližně dvou týdnech nošení až dvacet pět mláďat. Problém je v tom, že vak vačice je dostatečný pouze pro třináct mláďat. Bohužel ostatní zemřou. Mláďata jsou nejpozději po čtyřech měsících samostatná a jdou si svou vlastní cestou.

Jakým způsobem žije vačice?

Vačice je většinou samotář. Vyhýbá se jedincům svého druhu kromě období páření. Prospí většinu dne v bezpečném úkrytu a na lov vychází teprve večer nebo v noci. Počet jejich nepřátel je veliký – lišky, kuny a rysové.

Vačice virginská je největší americký vačnatec. V Severní Americe si zvětšuje své teritorium. Využívá výhody, které plynou z osídlení člověkem. Hnízdí také v hromadách stavebního odpadu nebo v přístavbách a vyhledává odpadky. Vačice je zajímavý zvířecí druh.

Reklama
Reklama