Čeljabinský meteor – úlomek z asteroidu, který v roce 2013 v Rusku zranil přes 1500 lidí. Nemuselo se to stát, ale mohlo být i hůř

Čeljabinský meteor – úlomek z asteroidu, který v roce 2013 v Rusku zranil přes 1500 lidí. Nemuselo se to stát, ale mohlo být i hůř

Foto: Oliver Denker / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Záře v roce 2013 donutila obyvatele podívat se z okna. Kvůli tomu mnoho lidí skončilo v nemocnici. Zvědavost se nemusí vyplatit. To dnes ví více než 1500 lidí, kteří se zranili kvůli výbuchu meteoru, jehož síla předčila sílu atomové bomby.

Záblesk z čistého nebe představoval ohromné nebezpečí

Když se lidé 9. nejlidnatějšího ruského města Čeljabinsk 15. února 2013 brzy ráno probudili, ještě netušili, že v 9:20 místního času se jim změní celý život. V tuto dobu se totiž meteor (jedná se o několikametrový odlomený kus velkého asteroidu), který měřil v průměru dvacet metrů, řítil přímo na toto město. Občanům tohoto města hrozila katastrofa, která mohla přinést větší a horší následky než atomová bomba shozená na Hirošimu v Japonsku krátce po skončení 2. světové války.

Lidé si všimli záblesku světla a šli k oknům

V momentě, kdy meteorit dorazil do zemské atmosféry, si obyvatelé Čeljabinsku mohli povšimnout jasného záblesku světla. Naše lidská zvědavost obvykle funguje tak, že jakmile si všimneme něčeho neobvyklého a tajemného, musíme za každou cenu zjistit, co se stalo. Na tento cíl se zaměřili i obyvatelé tohoto města. Velké množství jich vyrazilo podívat se k oknu, nacházeli-li se zrovna doma či v nějaké jiné budově. Jenže v tom byl ten problém.

Meteor explodoval v zemské atmosféře, což zabránilo závažnějším škodám, ale taktéž svým výbuchem vytvořil tlakovou vlnu, jejíž síla se odhadovala na přibližně 500 stovek tun výbušniny TNT, což je třicetkrát více než síla atomové bomby, která vybuchla v Hirošimě. Smůla asi 1500 lidí byla, že se šli podívat k oknu, co se vlastně stalo. Tato tlaková vlna rozbila přibližně 200 000 metrů čtverečních tabulového skla. Toto sklo se vysypalo na nebohé občany tohoto města. Kromě Rusů žili ve městě Ukrajinci, Tataři a Baškirové. Všichni tito zvědavci byli zasaženi střípky rozbitého skla.

Počet zraněných mohl přesáhnout číslo 1500

Počet oficiálně zraněných lidí během této události se pohybuje kolem patnácti set. Nicméně to jsou pouze lidé, kteří se rozhodli navštívit nemocnici či do ní museli jet nedobrovolně kvůli rozsáhlým zraněním. Skutečné číslo zraněných se ale nikdy nedozvíme, poněvadž z vlastní zkušenosti dobře víme, že máme tendenci svá zranění zlehčovat a nemocnici ani lékaře nenavštívit.

Alternativní scénář je mnohem děsivější

Ačkoliv se toto může stát hrůzostrašné, můžeme být rádi, že došlo k výbuchu meteoru přibližně 30 metrů nad zemí. Mohlo to být ještě horší. Tato událost zasáhla 6 ruských měst, ale pokud by meteorit neexplodoval, důsledky by mohly být mnohem závažnější a mohly by mít na svědomí velké množství lidských životů. Nebyla by to taková exploze jako v případě asteroidu, který zasáhl naši Zemi v době dinosaurů, kdy vyhynulo 70 % všech zvířecích druhů, ale vzhledem k tomu, že tento meteorit, který explodoval ve vzduchu, po sobě i tak zanechal kráter, kdyby se nezničil nad zemí, patrně by se jednalo o to nejhorší, co naši Zemi od éry lidstva mohlo potkat. Naštěstí se tak nestalo a my jakožto lidstvo můžeme pokračovat v životě, aniž bychom byli nějak poznamenáni.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama