Vysloužilý dalekohled našel 7 superžhavých exoplanet obíhajících stejnou hvězdu

Vysloužilý dalekohled našel 7 superžhavých exoplanet obíhajících stejnou hvězdu

Foto: vampy1 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vesmírný teleskop Kepler NASA si nechal to nejlepší na konec. Astronomové, kteří prohledávali data shromážděná dalekohledem před jeho vyřazením v roce 2018, našli systém sedmi planet, které jsou zasaženy zářením jejich mateřské hvězdy, napsal server Space.com.

Nedávno byl zveřejněn nový katalog kandidátů na extrasolární planety (planeta obíhající kolem jiné hvězdy než kolem Slunce) založený na pozorováních mise Kepler. Seznam zahrnuje systém nazvaný Kepler-385, který se skládá až ze sedmi planet, uvádí NASA. Soustav s tak velkým počtem planet nebo kandidátů na planety je známo velmi málo. Výsledky nejnovějších analýz byly publikovány v časopise The Journal of Planetary Science, informovala polská vládní agentura Polish Press Agency (PAP).

Vysoká teplota

Planety v systému Kepler-385 jsou opravdu horké. Každá z nich přijímá od své hvězdy více záření než známé planety ve Sluneční soustavě.

Velikost něco mezi

Druhým rozdílem je velikost objektů. Všech sedm planet je větších než Země a menších než Neptun.

Tři potvrzeny, další čekají

Dvě z planet byly ověřeny v roce 2014 a třetí v roce 2021; ostatní mají status kandidátů na planety. Soustava Kepler-385 se nachází asi 4 700 světelných let od nás.

Přecházejí před hvězdou

Keplerův dalekohled byl použit k hledání planet pomocí tzv. tranzitní metody. Vědci měřili jasnost hvězd a hledali malé slabé zjasnění, které by mohlo být způsobeno přechodem planety před hvězdou (tranzit). Samotnou planetu tímto způsobem vidět nelze, ale její disk hvězdu mírně zakrývá, čímž minimálně zeslabuje světlo, které k nám dopadá, uvedl také informace od PAP web Naukawpolsce.pl.

Reklama

Pokud se takové zeslabení opakuje a nelze je vysvětlit faktory souvisejícími se samotnou hvězdou, je to silná známka toho, že kolem hvězdy obíhá objekt s malou hmotností, například planeta. Analýzou křivky jasnosti lze určit vlastnosti takového objektu, především oběžnou dobu planety a její průměr (hmotnost je třeba určit jinými metodami, např. spektroskopicky – vzájemné působení světla s látkou).

Kandidátů na planetu je dost

Nový katalog Kepler obsahuje téměř 4400 kandidátů na planety obíhající kolem jiných hvězd než Slunce, včetně asi 700 víceplanetárních systémů. „Shromáždili jsme dosud nejpřesnější seznam kandidátů na planetu Kepler a jejich vlastnosti," uvedl vedoucí výzkumu a vědec NASA Jack Lissauer v prohlášení. „Mise Kepler NASA objevila většinu známých exoplanet a tento nový katalog umožní astronomům dozvědět se více o jejich vlastnostech," napsal v listopadu server Space.com.

Dalekohled vydal zajímavé objevy

Mise vesmírného dalekohledu Kepler, který vlastní NASA, začala v roce 2009. Hlavní část projektu byla dokončena v roce 2013 a prodloužená mise, nazvaná K2, pokračovala až do roku 2018. Shromážděná pozorovací data jsou nadále analyzována a vedou k zajímavým objevům, jako je například soustava Kepler-385.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama