Velký kvíz o víně. Víte i to, v čem si odborníci nejsou jistí?

Velký kvíz o víně. Víte i to, v čem si odborníci nejsou jistí?

Foto: Ivanko80 / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Z hroznů révy vinné se po staletí vyrábí alkohol zvaný víno. Červené, růžové, bílé, ale také třeba oranžové víno je oblíbeným nápojem různých odrůd. Pojďte se s námi podívat, kolik toho o tomto nápoji víte.

Chuť tohoto nápoje v dřívějších letech se rozhodně nedá srovnat s tou dnešní. Tradiční víno dob minulých bylo spíše slanější a vonělo po pryskyřici. Oblíbená byla také vína poněkud sladší, takzvaná rozinková. Postupem času došlo k výrobě vín podle urozenosti a bohatství obyvatelstva. Jiné víno tak pili panovníci s vyšší vrstvou obyvatelstva a jiné zase chudí dělníci. Ti zpravidla pili vylisované zbytky naředěné vodou. Na českém území se víno poprvé objevilo okolo 3. století našeho letopočtu. A to díky aktivitě Římanů. Od té doby se na území České republiky nachází více než dvacet tisíc hektarů vinic. Teprve v 6. století začalo mít víno chuť podobnou té dnešní. A jak se takové víno vlastně vyrábí?

Proces výroby vína je zpravidla rozdělen do šesti či sedmi kroků. Žádný z kroků se nesmí přeskočit. Všechny na sebe navazují a jsou důležité. Při vinobraní dojde ke sběru hroznů. Ty jsou následně odstopkovány a rozdrceny. Následuje lisování a fermentace. Při ní dochází k proměně jednoduchých cukrů na alkohol. Následně proces takzvaného školení vína. Při tomto procesu jsou odstraňovány nežádoucí látky a je podpořen přirozený vývoj alkoholu. Poté již dochází k samotnému lahvování. Tedy umístění vína do lahví, které si následně zákazník může koupit. Celý proces trvá, podle druhu odrůdy, několik hodin až několik týdnů.

Znáte proces výroby vína?
Znáte proces výroby vína? | Zdroj: bymandesigns/ Shutterstock

V České republice se nejčastěji vyrábějí vína s jedenácti až čtrnácti procenty alkoholu. Bílá vína jsou zpravidla těmi lehčími. Červená pak mají vyšší obsah alkoholu. Vyrábějí se také vína šumivá, jejichž procento alkoholu může být ještě o něco nižší. Některé informace jsme vám nyní o víně poskytli. Víte toho ale sami ještě více?

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama