Opíjet se jsme dostali do vínku od předků: Hominidé pili, ještě než se na Zemi objevili lidé

Opíjet se jsme dostali do vínku od předků: Hominidé pili, ještě než se na Zemi objevili lidé

Foto: Tanes Ngamsom / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Lidé nejsou jediným živočišným druhem se zálibou v alkoholu. A nejsme ani jediní, kdo s touto zálibou občas zachází příliš daleko. Speciální enzym v tělech primátů i lidí se poprvé objevil asi před deseti miliony let.

V roce 2002 vtrhlo stádo slonů – mladých samců  – do vesnice Assam v Indii, ukradli tam víno a uspořádali si opileckou párty plnou násilí, při které přišlo o život šest lidí. Přestože se ale problémy s alkoholem nevztahují pouze na homo sapiens, rozhodně je náš druh dovedl do největšího extrému, uvádí svou knihu Historie neřesti Robert Evans.

Není těžké si představit některého z našich hladovějících předků, jak se láduje hnijícím ovocem marula a po chvíli si uvědomí, že se najednou cítí fakt suprově. Ale příběh o tom, jak člověk k alkoholu přišel, začal dávno předtím, než vůbec na světě vzniklo něco, co by nám onoho dnešního člověka alespoň vzdáleně připomínalo.

Opíjet se jsme dostali do vínku

Schopnost zpracovávat alkohol a díky tomu se opíjet vzešla už od prvních primátů, kteří obývali naši planetu. ADH4 je enzym, díky němuž jsme (stejně jako gorily a opice) schopní trávit alkohol, a dovoluje nám tak ocenit etanol obsažený například v koktejlu Whiskey sour. Tento enzym (a jeho variace) se poprvé objevil asi před deseti miliony let.

Reklama

Proč pijeme dodnes?

To tedy znamená, že hominidé pili, ještě než se na Zemi objevili lidé. Naskýtá se tedy otázka: Co nás vedlo k tomu, že alkohol pijeme dodnes?

První primáti, kteří s pitím alkoholu začali, museli být za svou schopnost tuto substanci tolerovat a také za touhu ji vyhledávat po zásluze odměněni. A touto odměnou samozřejmě bylo, že si „užili spoustu přiopilého zvířecího sexu“. Stačí se podívat, co se děje ve velkých městech v pátek večer, a hned vám bude jasné, co je na tomto vysvětlení zarážející.  

Droga z pravěku

I přes alkoholová zvěrstva, která se s člověkem pojí od nepaměti, je alkohol tou drogou, kterou užívali už naši prapradědečci a praprababičky před miliony let. Je tedy možné, že jsme pití přes míru holdovali odjakživa? Nejpravděpodobnější odpověď nalezneme v nejpříznačněji pojmenované teorii v historii vědy: Hypotéza opilé opice. Ale o té až v našich následujících článcích.

Reklama
Zdroj článku:
EVANS, Robert. Stručná historie neřesti: Jak nešvar budoval civilizace. Přeložila Klára DOLEŽALOVÁ. Praha: Dobrovský, 2017. Knihy Omega. ISBN 978-80-7390-506-4.
Reklama