Nová studie potvrzuje: Pravidelné pití kávy chrání před těžkým onemocněním jater konzumentů alkoholu

Nová studie potvrzuje: Pravidelné pití kávy chrání před těžkým onemocněním jater konzumentů alkoholu

Foto: Rido/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vanessa Hebditchová z British Liver Trust - charitativní organizace ve Spojeném království, která se zaměřuje na zdraví jater - řekla deníku The Guardian, že studie doplňuje předchozí výzkum, který naznačuje, že konzumace kávy je skutečně prospěšná pro zdraví jater.

Jasně, stručně:

  • Nový výzkum naznačuje, že pití tří až čtyř šálků mleté ​​kávy denně by mohlo poskytnout ochranu před chronickým onemocněním jater.
  • Jeden z autorů studie ukazuje, že „pití kávy chrání před těžkým onemocněním jater.“
  • Výzkum dále naznačil, že nejzřejmější ochranu před onemocněním jater nabízí konzumace tří až čtyř šálků kávy, ale „další zvýšení spotřeby neposkytlo žádnou další výhodu“.

Nový výzkum naznačuje, že pití tří až čtyř šálků mleté ​​kávy denně by mohlo poskytnout ochranu před chronickým onemocněním jater. 

Půl milionu dospělých ve studii

Profesor Paul Roderick, spoluautor studie z University of Southampton, řekl časopisu The Guardian, že studie, která analyzovala zdraví jater bez mála půl milionu dospělých Britů ve věku 40 až 69 let, ukazuje, že „pití kávy chrání před těžkým onemocněním jater“. 

Jedenáct let zkoumání

Téměř 385 tisíc účastníků, jejichž údaje byly převzaty z britské BioBanky, bylo na začátku studie konzumenty kávy, zatímco 110 tisíc uvedlo, že kofeinové nápoje nepili. Vědci zjistili během 11letého období 3 600 případů chronického onemocnění jater a 301 úmrtí. 

Tři až čtyři šálky kávy ochrání

Výzkum dále naznačil, že nejlepší ochranu před onemocněním jater nabízí konzumace tří až čtyř šálků kávy denně, ale „další zvýšení spotřeby neposkytlo žádnou další výhodu“. Vědci poznamenali, že nemohou přesvědčivě dokázat, že samotné pití kávy snižuje riziko chronického onemocnění jater. 

O pětinu méně onemocnění jater

Analýza zkontrolovala faktory (včetně indexu tělesné hmotnosti) konzumace alkoholu a kouření, které odhalily, že u těch, kteří pijí jakoukoli kávu, je o 20 % nižší pravděpodobnost vzniku chronického onemocnění jater nebo tukového onemocnění jater. 

Vanessa Hebditchová z British Liver Trust řekla deníku The Guardian, že studie doplňuje předchozí výzkum naznačující, že konzumace kávy je prospěšná pro zdraví jater. 

Reklama

Pouze káva neuzdravuje, životospráva je stěžejní

„Je však důležité, aby si lidé zlepšovali zdraví jater nejen pitím kávy," řekla, „ale také omezením spotřeby alkoholu a udržováním zdravé váhy cvičením a zdravým stravováním."

50 let roste počet obětí jaterních nemocí

Podle British Liver Trust „od roku 1970 úmrtí na onemocnění jater vzrostla o 400 %!“

„Každý den ve Velké Británii zemře na onemocnění jater více než 40 lidí,“ uvádí skupina. „To je v příkrém kontrastu s jinými hlavními zabijáckými chorobami, jako jsou srdeční choroby a rakovina, u nichž počet úmrtí zůstal stabilní nebo se dokonce snížil."

Reklama
Zdroje článku:
Reklama