Tajuplná příšera ukrytá v hlubinách skotského jezera

Tajuplná příšera ukrytá v hlubinách skotského jezera

Foto: OSORIOartist / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Náš svět je dodnes plný tajemství, která stále čekají na svá rozluštění. K jedněm z nejznámějších a dodnes nerozluštěných záhad Lochnesského jezera, ukrytého ve Skotsku, patří příběh o vodní příšeře, kterou zná celý svět pod jménem Nessie. Pojďme se podívat na tohoto bájného živočicha, který mnoha badatelům stále nedá spát. Je na něm alespoň zrnko pravdy nebo patří Lochneska pouze do říše fantazie?

Pověst o příšeře, o které si šeptají místní

„Lochneská příšera opět spatřena!“ hlásá americký deník New York Post dne 25. 9. 2021. Celý příběh o Lochnesské příšeře se však začíná psát již mnohem dříve. Vše začíná obyčejnou pověstí o tajuplném obrovském živočichovi, podobném dinosaurům, který žije na dně jezera. To, co začalo pouze jako obyčejné povídačky, se po nějaké době stalo fenoménem světového významu, který dodnes přitahuje řady badatelů a zvědavců z celého světa. Legenda o vodním tvorovi sahá až do dob pravěku a k původním obyvatelům, kteří žili v blízkosti jezera. V 6. století se o tomto záhadném živočichovi zmiňuje i sv. Kolumbus, který údajně zachránil jednoho mnicha ze spárů této nestvůry. První moderní zmínky o Nessie se však objevují až v první polovině 20. století, kdy se díky černobílému snímku svět dozvěděl o této hrozivé příšeře.

Za vše může černobílá fotografie

Zájem o Lochnesku rozpoutal článek z roku 1871 od místního obyvatele Mackenzieho, který tohoto tvorba blíže popisoval. Byla to ale právě fotografie, kterou v roce 1933 zachytil Robert Kenneth Wilson. Na černobílém snímku je zachycena temná hladina Lochnesského jezera se siluetou, která připomíná hřbet prehistorické příšery s dlouhým krkem. A právě tento snímek stál za vznikem legendy, která se stala natolik populární, že rozpoutala velké pátrání po Lochnesské příšeře. Později byla pravost fotografie vyvrácena tím, že se jedná o zdařilou fotomontáž hračky dinosaura ve vodě. Svět byl zklamán, ale semínko o tajemném tvorovi bylo již zaseto.

Kdo je Nessie?

Podle jednotlivých výpovědí by měla být Nessie dlouhá okolo 15–20 metrů s třímetrovým krkem a malým výrůstkem v podobě rohu na temenu hlavy. Existuje hned několik teorií o tom, kdo by Nessie mohla být. První z nich se přiklání k tomu, že by se mohlo jednat o přeživší exemplář pravěkého mořského živočicha, který zůstal uvězněn ve skotském jezeře během poslední doby ledové. Svým tvarem záhadné zvíře připomíná bájného pleisosara. Jiná teorie hovoří o tom, že by se mohlo jednat o zcela nový druh ryby či savce, který se vyskytuje pouze v tomto jezeře jako endemit. Jiní zase předpokládají, že by se mohlo jednat o shluk vodních řas na hladině. Přesné vědecké výzkumy však chybějí, jelikož se vědcům Nessie nikdy nepodařilo najít.

Pátrání po obřím živočichovi

Jak je ale možné, že takto obrovské zvíře nebylo nikdy nalezeno? Jezero bylo výzkumnými týmy několikrát velmi důkladně prohledáno. Jedním z posledních velkých výzkumů, prováděných v roce 2019, byl výzkum novozélandského vědeckého týmu, který zkoumal vzorky DNA všech živočichů, které v jezeře nalezli. Ve vodě však bohužel nebylo zjištěno DNA žádného velkého tvora, či dokonce prehistorického mořského plaza. Pokud by lochneská příšera jezero skutečně obývala, musela by za sebou zanechat nějakou biologickou stopu, kterou by vědci detekovali. Hojně však byla ve vzorcích zastoupena DNA úhoře říčního. Může se tedy jednat o gigantického úhoře?

Poslední velké pátrání po Nessie bylo uskutečněno minulý rok, ale nepřineslo žádné nové informace. Je Nessie již po smrti? Každopádně až do dnešních dní příběh lochnesské příšery zůstává nejzajímavější a nejkontroverznější záhadou současnosti.

Reklama
Reklama