Na stopě Yettiho: Odhalování tajů legendárního sněžného muže

Na stopě Yettiho: Odhalování tajů legendárního sněžného muže

Foto: warpaintcobra / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Yetti, to je záhadná bytost, která v každém vyvolává jiné emoce a představy. Někdo o něm hovoří jako o ohavném sněhulákovi, někdo ho popisuje jako mohutného a dobrosrdečného medvědího muže a jiní si ho představují například jako zrůdného a nebezpečného sněžného muže. Je Yetti skutečný, nebo je to mýtus? A jak skutečně vypadá? Pojďme si to zkusit rozklíčovat.

Záhadný Yetti

Pojem „yetti“ pochází z nepálského slovníku a znamená v překladu „Ohavný sněhulák“. Mezi tibetskými folklóristy se mu také říká „Meh-Teh“.

Jak si ho lze představit

Již v úvodu bylo zmíněno, že každý si Yettiho představuje jinak. Spíše se o něm hovoří, jako o mýtickém stvoření, než o skutečně žijící bytosti. Historici však tvrdí, že Yetti skutečně existuje, a mají dokonce jasno o jeho vzhledu. Popisují ho jako dvounohé bílé a chundelaté zvíře, které připodobňují opici. Údajně měří zhruba 10–20 stop. Možná mají historici k tvrzení, že Yetti skutečně existuje, pádný důvod. Podle dostupných zdrojů totiž indická armáda objevila velmi záhadné stopy, které měřily 32x15 palců, což naznačuje, že nemohly patřit člověku.

Jeho domov

Podle zveřejněných informací jsou Yettiho hlavním domovem Himálaje, tedy pohoří v Asii, neboť tento zvláštní tvor potřebuje ke svému přežití chladné a drsné podmínky.

Objev Yettiho

První zpráva o Yetim se datuje do roku 1921, kdy britský průzkumník našel během expedice v Himálajích poblíž průsmyku Lakhpa La Yetiho stopy. Posléze se od místních obyvatel dozvěděl o legendě, která vypráví o divokém, chlupatém muži, který žije v Himálajích v těch nejdrsnějších a nejvíce nepřístupných koutech pohoří. V roce 1951 anglických himálajský průzkumník zaznamenal na kameru stopy, které za sebou Yetti zanechal.

Reklama

Čím se Yetti živí a kde se ukrývá?

Strava Yettiho je údajně velmi pestrá. Tvoří ji nejrůznější bobule, listy, větvičky, ale také ryby, hlodavci, jeleni, nebo třeba ovce. Ve dne potravu hledá a shromažďuje ji, ale konzumuje ji pouze v noci.

Pokud byste se chtěli pokusit o setkání s Yettim, je to nemožné. I když spousta himálajských obyvatel si myslí opak. Údajně se ukrývá v nejvíce nepřístupných místech Himálají v jeskyních, do kterých se ani ti největší odvážlivci neodváží vstoupit.

Je Yetti nebezpečný?

O nebezpečnosti Yettiho se vedou letité spory. Někteří lidé si myslí, že není nebezpečný, ale pouze velmi plachý. Ovšem ta větší část lidí ho nazývá monstrem, které je velmi agresivní, nebezpečné a nepolapitelné. Od některých místních lidí se dokonce objevili zprávy o tom, že Yetti napadl jejich dobytek a rozcupoval ho na kusy. Tak či tak, určitě je bezpečnější vyhýbat se v Himálajích místům, kde by se mohl skutečně nacházet.

Zajímavosti

  1. Není jeden – Yettiho nemusíme skloňovat v jednotném čísle. Písemné zprávy z roku 1854 vypráví totiž o tzv. „harému“ chlupatých lidí, kteří žijí v horských pustinách. Zprávy poukazují na podivně velké stopy kladené v řadě za sebou. Stopy pocházejí tedy od více jedinců a vedou sněhem i několik kilometrů.
  2. Hlavní svědek – Yettiho nejlépe popsal pastýř z vesnice Pangboche v roce 1949, který při své pastvě uslyšel křik. Myslel si, že je to jiný pastýř v nesnázích, a proto na něj zavolal. Za chvíli však zjistil, že ta osoba se nepodobá ani pastýři, ani lidské bytosti. Ukryl se tedy ve svém příbytku a pozoroval, kdo je ta záhadná bytost. Podle pastýře byl Yetti menší postavy, která byla pokryta bronzově rudou srstí. Uvedl však, že mu nepřišel nijak agresivní a nebezpečný, ale spíše velmi plachý a zmatený.
Reklama
Reklama