Nejděsivější tvorové, které kdy rybáři ulovili: Ryba vážící 700 kg nebo dvouhlavá sviňucha

Nejděsivější tvorové, které kdy rybáři ulovili: Ryba vážící 700 kg nebo dvouhlavá sviňucha

Foto: Vladimir Turkenich/ Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Rybaření je vášní mnoha lidí. V českých rybnících nenarazíme na příliš velké rarity. Zato ve světě se to podivnými rybami jenom hemží. My vám přinášíme přehled toho nejděsivějšího, co kdy lidé dokázali ve vodě ulovit.

Žraloci, kteří vypadají jinak, než jak jsme zvyklí

Moře a oceány jsou neprobádanými oblastmi, které pravidelně přinášejí zvláštnosti, z kterých se nám tají dech. Mezi takové zvíře patří například dvouhlavý žralok býčí. Ten byl v roce 2015 uloven na břehu Floridy. Historie těchto žraloků ale sahá ještě dále. Vůbec první žralok se dvěma hlavami byl uloven v roce 2008. Vědci si lámou hlavu s tím, kde se tito žraloci berou. Výsledek zatím není jasný. Tato anomálie je přikládána nejenom nadměrným lovům ryb, ale také chemickému znečištění a genetickým mutacím. Právě toto jsou důvody, proč se dvouhlaví žraloci objevují čím dál častěji.

Mezi dalšího dvouhlavého tvora, který byl v historii lidstva uloven, patří také jeden z kytovců. A sice sviňucha obecná, jejíž dvouhlavý zástupce byl vyloven v roce 2017. Vylovení dvouhlavé sviňuchy bylo poměrně překvapivé. Rybáři ji totiž chytili do sítě již mrtvou. Protože se ale tvora báli, raději jej pouze nafotili a poté vypustili zpátky do moře. A jak k narození takovéhoto tvora došlo? Pravděpodobně se ještě jako embryo propojilo s dalším plodem v těle matky.

Do čela se po objevech v minulých letech dostal žralok modrý. Právě jeho zástupci se podle posledních průzkumů nejčastěji rodí se dvěma hlavami. U nich je to způsobeno pravděpodobně tím, že je žraločí samice těhotná s až padesáti mláďaty najednou. Často se tak stane, že vznikne příšerka vypadající jinak, než na co jsme zvyklí. Žraloci ale mají i další anomálie. A to například pouze jedno oko. Rodí se jako kyklopové, kteří se na svět mohou dívat pouze jedním okem uprostřed hlavy.

Ryba větší než je průměrná výška člověka i ta, která váží více jak půl tuny

Vlkouš obecný je sám o sobě rybou, ze které se tají dech. A co teprve, když jej z vody vytáhne Hiroshi Hirasaka. Tomu se podařil nebývalý kousek. Poblíž východního Ruska z vody vylovil rybu nemající ve svých rozměrech obdoby. Běžně tato ryba dorůstá délky okolo 1,2 metru. Ta, kterou ulovil Hirasaka ale dosahovala délky téměř dva metry. Záhadou zůstává, jak je možné, že ryba dorostla do takovýchto obřích rozměrů. Možná to bylo způsobeno jadernou katastrofou ve Fukušimě v roce 2011.

Nejsou to ale pouze vzhledové anomálie, které lidstvo dokážou fascinovat. Mezi nepřirozeně vypadající ryby patří i ty, které dosahují vysoké hmotnosti. Jednou takovou je i tuňák vážící téměř 700 kilogramů. Dříve se o takovéto rybě vedly povídky. Přeci jenom tuňák vážící více než 700 kilogramů a pohybující se až sedmdesátikilometrovou rychlostí je něčím, s čím se lidé jen tak nesetkali. Tato ryba se měla dříve pohybovat ve vodách britského pobřeží. To, že takové ryby skutečně existují, dokázal v roce 1979 rybář Ken Fraser. Tomu se podařilo ulovit tuňáka obecného, jehož váha dosahovala úctyhodných 679 kilogramů. I přesto, že se jedná o více než čtyřicet let starý úlovek, jeho váze se ani zdaleka nedokázal přiblížit žádný jiný rybář.

Scott Tanner ulovil rybu hodící se do strašidelných filmů

Hrůzně vypadající rybu se zelenýma očima, dlouhým zobákem a také ploutvemi, které nápadně připomínají spíše křídla ptáka, vylovil rybář Scott Tanner. Ani zkušení rybáři nacházející se na lodi tehdy nedokázali rybu identifikovat. Až po návratu do Nového Skotska Tanner rozluštil, že by se mělo jednat o chiméru dlouhonosou, kterou ale lidské oko spatří opravdu jen velmi zřídka.

Ve vodách se nachází poklady, o kterých lidstvo nemá tušení

Příroda je mocnou čarodějkou, na kterou není prakticky v ničem spoleh. Kouzelná místa a tvorové jsou střídáni strašlivými katastrofami a tvory, které bychom rádi vídali pouze v hororech. Moře má opravdu co nabídnout. A tak je dvouhlavá sviňucha největší tuňák na světě a dvouhlaví žraloci opravdu jen zlomkem toho, co lze ve vodě objevit.

Reklama
Reklama