Rodinný konflikt: 6 rozumných způsobů, jak řešit rodinné spory

Rodinný konflikt: 6 rozumných způsobů, jak řešit rodinné spory

Foto: Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

O tom, jak dobře vycházet s příbuznými partnera jsme psali nedávno v článku Buďte zdvořilí, ale nepodlézejte jim: Co dělat, abyste dobře vycházeli s příbuznými partnera a o tom, jak navenek působí rodinka skvěle, ale pod povrchem se skrývá pravý opak zase v tomto článku Působí jako šťastná rodinka, dvě děti, vše funguje. Ale uvnitř vyčerpání, odcizení, nervozita, podráždění. Poradíme, jak z toho ven. Dnes vám poradíme, jak se s grácií popasovat se spory mezi rodinnými příslušníky.

1. Podívejte se na něj z jiné perspektivy

Kdykoliv se dostanete do prudké rodinné hádky, položte si otázku, zda problém, který každému tolik vadí, bude stejně důležitý i za hodinu nebo dvě. Nebo zítra. Odpověď bude většinou znít „ne“.

2. Povzneste se nad něj

Až se příště rozzlobíte na svého partnera nebo dítě, vzpomeňte si na to, kolikrát oni zažili něco podobného, když museli řešit váš problém nebo vaše iracionální chování.

3. Jděte se projít

Hašteřící se členy rodiny, kteří neposlouchají vaše prosby o klid, většinou z domu vykázat nemůžete. Místo toho se ale můžete omluvit a odejít sami. Nechte je hádat se dál a jděte se projít nebo nakoupit. Až se vrátíte, s největší pravděpodobností už ani nebudou vědět, proč se hádali, a budou se přátelsky bavit.

Reklama

4. Pamatujte – jsou to oni, ne vy

Když je někdo z rodiny nesnesitelný, je to jeho problém, ne váš. Snažte se proto nevybouchnout ani neříkat něco, čeho byste později litovali.

5. Zachovejte důstojné mlčení

Nenechat se zatáhnout do nepříjemností je někdy lepší způsob, jak obtížnou situaci řešit. Mlčení je mocná zbraň, tak ji využívejte.

6. Buďte k sobě ohleduplní

Když vás matka zase jednou otráví řečmi o vašem pokaženém prvním manželství, nebuďte na sebe naštvaní, že vás to rozčílilo. Vaše reakce byla normální. Nenechte se ale kvůli tomu vtáhnout do konfliktu. Místo toho se párkrát pořádně nadechněte, počítejte do deseti a s úsměvem přejděte na jiné téma.

Reklama
Zdroj článku:
Reader´s Digest: Forbidden Advice (Dobře utajené rady)
Reklama