Místo na planetě, která věda nedokáže vysvětlit: Vodopád Ďáblova konvice

Místo na planetě, která věda nedokáže vysvětlit: Vodopád Ďáblova konvice

Foto: MS7503/ Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dlouhou dobu si lidé nedokázali představit, kam zmizel obrovský objem vody, který spadl do takzvaného Ďáblova hrnce. Vodopády na potoce Brule v Minnesotě byly magnetem pro návštěvníky i geology.

V současné době byla záhada rozluštěna, ale zázrak poblíž břehů Hořejšího jezera stále intrikuje a pro mnohé není dostatečným vysvětlením prokázat, že voda nemizí až do konce času v hlubinách půdy.

Mezera v zemi?

Vodopád se nachází na severním břehu obrovského jezera několik kilometrů od kanadských hranic. V určitém místě se proud vody rozdělí na dvě ramena, a zatímco jedna strana pokračuje svou cestou jako typický vodopád, druhé rameno mizí v hluboké průrvě, ze které je vidět asi tři metry. Návštěvníci prý do Ďáblovi konvici pouštěli pingpongové míčky nebo GPS trackery, přičemž několik z nich skutečně do průrvy vylilo barvu.

Nic z toho se však nikdy neobjevilo. To vedlo k nejrůznějším hypotézám. Mezi ty méně divoké patřily hypotézy, že voda proudí do Hořejšího jezera na několika vzdálených místech pod hladinou nebo že vyživuje zcela odlišné vodní dílo. Po celá desetiletí neexistovalo žádné přijatelné topografické vysvětlení Ďáblovy konvici, a tak se z malé územní hádanky stal celosvětový zázrak. Fyzikální zkoumání samozřejmě komplikoval pevný proud a teprve v roce 2016 se vědci odhodlali k uspořádání, které by mělo zabránit několika šíleným teoriím.

Objasnění je jednoduché. Hydrologové porovnávali součet vody tekoucí přes vodopády se součtem naměřeným pod nimi. Zjistili, že se téměř neliší. O pár měsíců později zkoumání zopakovali ještě jednou a došli ke stejnému výsledku. Experiment předpokládá, že voda, která v mžiku zmizí v Ďáblově konvici pod vodopády, se vrací do divokého vodního toku těžko pozorovatelným průduchem. Pokud jde o mizející předměty, které hosté v průběhu dlouhé doby do průrvy vhazovali, i zde mají odborníci základní vysvětlení. Pevné proudy udržují masu vody, která se vrací z Čertovy konvice, po dlouhou dobu ponořenou, dokud se znovu nevynoří v přilehlém jezeře.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama