Místo na planetě, která věda nedokáže vysvětlit: Jezero Karachay

Místo na planetě, která věda nedokáže vysvětlit: Jezero Karachay

Foto: BUTENKOV ALEKSEI / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Karačajské jezero se nachází v Čeljabinské oblasti na jižním Uralu. V současnosti je téměř vyschlé a zabezpečené betonem, ale stále je mimořádně radioaktivní a jeho blízkost není vůbec předepsaná.

Ve 40. letech 20. století byl postaven ruský záhadný výrobní závod, později nazvaný Mayak, který měl vyrábět plutonium. Celý podnik byl tajný a jeho cílem bylo vyrovnat se Američanům v produkci jaderných bomb. Celý záhadný komplex postavilo sedmdesát tisíc vězňů. Navíc se vše stavělo ve spěchu.

Část komplexu tvořilo město pro 100 tisíc osob, označované jako Čeljabinsk-40, bylo zcela utajeno, později nazýváno Ozersk. Navzdory tomu, že v dnešní době je přítomnost města autoritativně uznána, zůstává stále uzavřené, žije zde zhruba osmdesát tisíc jedinců a míra rakoviny je vysoká.

Životní prostředí je jako vždy až na posledním místě

Po osmnácti měsících byl spuštěn primární atomový reaktor. Za celou přírodní katastrofou může být naprostá ignorace bezpečných pracovních podmínek, přírodních vlivů a přenosu nebezpečného radioaktivního odpadu. Potřeba jaderné zbraně byla větší. V oblasti úřadu se nacházelo větší normální jezero Kyzyltaš, ale bylo vhodnější pro využití k chlazení reaktoru.

Záhadně zde používali otevřený chladicí systém, takže se veškerá znečištěná voda vracela zpět do jezera. Karačajské jezero je bezodtoké a v jeho blízkosti, takže bylo vhodné pro přenos radioaktivního odpadu. Vodní plocha byla z tohoto důvodu využívána až do fiaska v Kyštymu v roce 1957.

Hrozba stále existuje

V současné době není v jezeře žádná voda, ale před několika lety, bylo na satelitu vidět trochu vody. V současné době je nebezpečný odpad zakrytý pod vrstvami betonu a zeminy. Skutečně se zde nedoporučuje zůstávat. Při možnosti, že zde setrváte asi hodinu, můžete dostat možná smrtelnou míru radiace. Karačajské jezero je označováno za jedno z nejzamořenějších míst na světě. Hrozbou jsou sedliny na úpatí jezer v rámci Tekenské kaskády, jakmile dojde k záplavám, do okolí se může dostat zkalené bahno.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama