Místo na planetě, které věda nedokáže vysvětlit: Hessdalenská světla v údolí Hessdalen

Místo na planetě, které věda nedokáže vysvětlit: Hessdalenská světla v údolí Hessdalen

Foto: Sina Ettmer Photography / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Není mnoho zázraků, na které je moderní věda krátká. Ale jeden strašidelný zázrak v Norsku, pro který se vžil název Hessdalenská světla, stále odolává objasnění. V případě, že máte rádi hádanky, nadpřirozeno nebo UFO, může být Hessdalen místem, které splňuje vaše požadavky.

Podivná světla se nad 12 kilometrů dlouhým údolím Hessdalen ve středním Norsku objevují přinejmenším od 30. let 20. století. Jejich počátek je nejasný a lze je pozorovat ve dne i v noci. Vzhled světel se zdá být nepravidelný, v některých případech jsou bílá, jindy žlutá nebo rudá a jejich vývoj se mění. Ohniska světla se někdy pohybují postupně, tu a tam se pohybují kolosální rychlostí.

Doba trvání zázraku se pohybuje od několika sekund až po desítky minut. Svého vrcholného pohybu dosáhl zázrak v polovině 80. let 20. století, kdy bylo možné světla pozorovat až dvacetkrát týdně a působila jako magnet pro návštěvníky.

V dnešní době je koncentrace světel v Hessdalenu mnohem nižší, ročně je upřesněno 10 až 20 pozorování. V rámci 80. let 20. století byl v regionu proveden výzkum nazvaný Projekt Hessdalen. Poté následovalo několik dalších zkoumání a v 90. letech byla v údolí zřízena programovaná měřicí stanice, která měla tajuplná světla prověřit. Přestože se na výzkumu podílejí odborníci v podstatě z celého světa, kořen zázraku stále odolává objasnění.

Vědci pracují s několika teoriemi. Horniny v okolí údolí Hessdalen vykazují vyšší úroveň radioaktivity. Hesenský potok, který jimi protéká, je plný síry. Kombinace těchto složek může způsobovat klimatický zázrak, který se však zatím zcela neujal. Jiné spekulace hovoří o plazmatické kapse v prostředí nebo o hojných kulových blescích. Příčina tajemství tedy pravděpodobně neleží na obloze, ale v samotných horninách.

Po zvážení všech okolností může být lokalita cílem jak pro fanoušky science fiction, tak pro analytiky hádanek. V blízkosti údolí se může nacházet UFO tábor, který může vyhovovat až 130 očitým svědkům. A aby bylo nade vší pochybnost, že návštěvníci mohou za světla Hessdalenu vydržet se vší útěchou, je tu UFO bar, kde nabízejí UFO ležák nebo UFO burger.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama