Místo na planetě, která věda nedokáže vysvětlit: Dvojitý strom Casorzo

Místo na planetě, která věda nedokáže vysvětlit: Dvojitý strom Casorzo

Foto: StevanZZ / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Italské Piemonte by mohlo být cestovatelským rájem, který jako by neokouzloval pouze nádherou své přírody. Navíc je to místo, kde roste oblíbená moruše dvojdomá, na níž se vyvíjí třešeň. Strom, který by podle vědců neměl vůbec existovat.

Ačkoli existují i jiné případy, kdy se jednom stromě vyvíjí další strom a daří se mu. Takzvané Bialbero di Casorzo zůstává zvláštním případem, který dokazuje pravidlo. Když k tomu dojde, stromy častěji nedospějí k rozkvětu a nerozvinou se do větší míry. Přítomnost stromu, který odolává vědě, je pravděpodobně způsobena náhodou.

Odborníci připouštějí, že kdysi dávno musel okřídlený tvor při přeletu nad moruší upustit třešňovou pecku – a ta se záhadně uchytila. Nikdo si nevšímal že ze stromu roste nová větev. Nejspíš si ze začátku mysleli, že strom vyhazuje nové větve. Jenže po pár letech bylo jasné, co se děje!

Dvojitý strom ohromí každého turistu

Zemědělská půda v italském Piemontu je abnormální lokalitou. Je tam třešeň, která vypadá ve většině ohledů podobně jako jakákoli jiná třešeň, ale náhodou je přímo na moruši. To není úplně fenomenální. Parazitické stromy se před časem vyvinuly z jiných, ale obvykle jsou to malé, omráčené věci, které žijí krátce a dříve nebo později prostě spadnou.

Casorzeův dvoják se každopádně skládá ze dvou zcela tvarovaných pevných stromů, z nichž každý se rozprostírá větvemi do výšky pěti metrů. Nikdo nemá prakticky ponětí, jak k tomu jevu vůbec mohlo dojít. Místní lidé připouštějí, že ptáci často jedí bobule a pecky prostě někam odhodí. To se stává neustále. Lidé se zahradami by mohli vyprávět.

Ale tato pecka mohla spadnout právě na moruši. Ze semen se vyvinuly kořeny, které prošly prázdným kmenem moruše a sestoupily až do půdy pod ní, což jí umožnilo přežít a vyvinout se v plný a zdravý strom.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama