Místo na planetě, které věda nedokáže vysvětlit: Nekonečná bouřka na západě Venezuely

Místo na planetě, které věda nedokáže vysvětlit: Nekonečná bouřka na západě Venezuely

Foto: Photo Spirit/ Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Víte, co se skrývá pod pojmem keraunofobik? Je to člověk, který má strach z bouřek. A právě takový člověk by se neměl přibližovat k venezuelskému potoku Catatumbo, který se vlévá do jezera Maracaibo ve Venezuele.

Nekonečná bouře, jak tento zázrak nazývají místní obyvatelé a vědci, sužuje potok Catatumbo přibližně 300 dní v roce. Ročně zde udeří více než milion nebezpečných blesků. Pro místní obyvatele i návštěvníky je to však úchvatná podívaná. Blesky, které neustále doléhají na hladinu řeky, jsou navíc efektivní navigací pro rybáře a námořníky a v minulosti prý zmařily i několik útoků protivníka.

Společný maják, který uvidíte přes 450 kilometrů

Místní lidé jsou proto rádi za věčnou bouři. Popravdě řečeno, zářivé světlo, které blesky vydávají, umožňuje námořníkům prozkoumat okolí. V Maracaibu se nachází obrovský normální maják, který je vidět ze vzdálenosti 450 kilometrů. A to je hodně daleko.

Věčná bouře, známá zde jako bouře Catatumbra, vydává zářící světlo už miliony let. Nikdo neví, jak se utváří a proč nikdy doopravdy nedojde ke konci. Zřejmé však je, že uprostřed této ohromující nebeské podívané oblohu bičují blesky dlouhé pět kilometrů. V každé minutě budete moci spatřit normálně 280 zářivých blesků, které projdou těsně kolem proudu ve dvou fázích po dobu sedmi hodin.

Podle venezuelské vlády, která usiluje o zapsání tohoto zázraku na seznam památek UNESCO, má každý úder blesku dostatečnou sílu, aby rozsvítil 100 milionů žárovek. Pro představu, poctivých 10 minut bouře by stačilo k tomu, aby celá Jižní Amerika ožila zářícím světlem!

Představte si, že byste žili jen šest týdnů bez bouřky

Zajímavostí je, že v roce 2010 nekončící bouře ustala a na obloze se šest týdnů neobjevil jediný blesk, což se v poslední době nikdy nestalo. Vědci tvrdí, že to může být způsobeno obzvláště silným El Niňo, teplým oceánským prouděním, které ovlivňuje celosvětové klima. Také místní lidé říkají, že šlo o nejdelší výpadek bouřek za 104 let. V důsledku toho, že se obávají, že bouře postupně, ale nepochybně odeznívá, se pokoušejí dosáhnout toho, aby byl tento div zapsán jako normální div chráněný UNESCO.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama