Lidé na sebe byli za socialismu milejší, souhlasíte?

Lidé na sebe byli za socialismu milejší, souhlasíte?

Foto: VitalikRadko / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Od sametové revoluce uběhlo více než 30 let a část občanů si stále myslí, že před rokem 89 to stejně bylo mnohem lepší, dokonce i lidé na sebe byli víc milí. Může za to skutečně fakt, že jsme žili v socialismu?

Nejen, že museli všichni chodit do práce a starší lidé chodili brzo do důchodu, ještě k tomu na sebe byli lidi příjemní a stáli více při sobě. Tento názor tady v naší republice stále někteří mají. To, že vysokoškolští profesoři, kteří se nebáli nesouhlasit s režimem, pracovali zastrčení v archivech, či fakt, že lidé šli do penze dčíve, ale s almužnou, na to už zapomínají. 

Více se scházeli a vždy si měli o čem povídat

Lidé se asi více scházeli osobně; aby se viděli s blízkými, nemohli si prostě zapnout FaceTime a dovolat se někomu taky nebylo tak jednoduché. S tím, jak to vypadalo tehdy a dnes, nemá ale socialismus ani kapitalismus příliš společného. To je pouze pokrok doby.

Když už se lidé sešli, a to třeba zvláště na veřejnosti, byla témata, o kterých se bavit nemohli. Tudíž se o nich nešlo ani pohádat, jak to díky svobodě slova můžeme dělat dnes, přijde-li třeba na filozofické debaty o politické či společenské situaci. Měli své všední radosti a starosti, o které se s blízkými dělili. To ale děláme přece i dnes, jen třeba v jiné formě.

Nechat všechno dělat maminku nebylo příliš milé

Je sice krásné, když se celá širší rodina sejde v neděli na oběd a kávu. Méně hezké ale je, že o všechny se musí postarat hostitelka v domácnosti, ačkoliv stejně jako muž, celý týden chodila do práce. Tehdy byly genderové role v domácnosti jasné a je to něco, co se právě dnes často bourá. 

Reklama

Neodkládali rodiče do domovů důchodců

Za socialismu neměli srdce na to, aby staré rodiče poslali do domovu důchodců. Nebo spíš neměli prostředky? Možnosti? Dříve chodili lidé dříve do penze a často se ještě o své staré rodiče mohli postarat, jelikož byli na penzi společně. S věkem, se kterým odcházíme do důchodu dnes, je někdy obtížné starat se o rodiče. Někdy je navíc lepší možností poslat seniora do zařízení, kde se mu dostane patřičné péče. Lidé, kteří by v takových situacích rodiče nenavštěvovali určitě existují. To ale neznamená, že nebyli za socialismu.

Je skutečně diskutabilní, kdy byl život lepší. Jestli před revolucí, či po ní. Střet ale přichází s názory generací, ty mají občas problém adaptovat se na něco nového, což je přirozené. Zapojit takový obranný mechanismus, že se budeme do konce života odvolávat na něco, co tady kdysi bylo a podle našeho subjektivního názoru bylo lepší, to nám ale aktuální život nezlepší.

Bylo za socialismu lépe? Více než třetina Čechů v průzkumu uvedla, že ano.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama