Orloj v Praze je jedním z nejslavnějších hodinových strojů na světě a jeho historie je velmi složitá

Orloj v Praze je jedním z nejslavnějších hodinových strojů na světě a jeho historie je velmi složitá

Foto: Jorge Royan / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Staroměstský orloj, který se nachází v srdci středověké Prahy, je svědectvím vynalézavosti a řemeslné zručnosti lidí středověku a ve zkoušce času obstál po více než 600 let. Je však legenda o mistru Hanušovi, tvůrci orloje, pravdivá?

Historie Staroměstských hodin

Podle jedné verze byl orloj navržen Janem Šindelou, ten ho ale nedokázal postavit. Mistr Hanuš pak dostal zakázku na jeho výstavbu a úspěšně dokončil orloj na radnici v Praze. Podle jiné verze měl mistr Hanuš navrhnout orloj sám a získat zakázku na jeho stavbu. Kdo přesně navrhl orloj a kdo ho postavil, je těžké říci s jistotou. Je ale jisté, že mistr Hanuš se podílel na výstavbě orloje v Praze a že se stal slavným mistrem hodinářem díky svému umění.

Staroměstský orloj byl postaven na počátku 15. století, kolem roku 1410. Podle legendy si jej objednala pražská městská rada, která chtěla mít hodiny, jež by jí záviděla celá Evropa.

Hodiny byly zázrakem techniky a rychle se staly oblíbenou atrakcí města Prahy. Byly to první hodiny v Evropě, které měly kalendář a astroláb a dokázaly určit čas, den v týdnu, fázi Měsíce a polohu Slunce. Lidé se na hodiny sjížděli z celé Evropy, aby si je prohlédli a obdivovali jejich schopnosti.

Legenda o mistru Hanušovi

Podle legendy byl mistr Hanuš nejen zručný hodinář, ale také čaroděj. Říká se, že pomocí své magické moci propůjčil hodinám zvláštní schopnosti, díky nimž byly ještě přesnější a spolehlivější.

Existuje mnoho verzí legendy o mistru Hanušovi, ale ta nejznámější zní takto: Když se pražská městská rada obrátila na mistra Hanuše s žádostí o zhotovení orloje, věděl, že to bude obtížný úkol. Rozhodl se proto uzavřít dohodu se samotným Ďáblem a slíbil mu svou duši výměnou za znalosti a dovednosti potřebné ke stavbě orloje.

Reklama
Pražský orloj v knize Příběh Prahy od Francise Lützowa, zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Mistr Hanuš na hodinách neúnavně pracoval a využíval všech znalostí a kouzel, které mu Ďábel dal. Když byly hodiny konečně dokončeny, byly ještě působivější, než si kdo dokázal představit. Ďábel se však nespokojil jen s duší mistra Hanuše a chtěl i hodiny.

Mistr Hanuš však nehodlal Ďáblovi hodiny nechat. Využil své kouzelné moci a hodiny zaklel s tím, že nikdy nepřestanou fungovat, dokud je bude pražská městská rada dobře udržovat. A tak Staroměstský orloj tiká již více než 600 let, což je důkazem umu a magie mistra Hanuše.

Je legenda o mistru Hanušovi pravdivá?

Legenda o mistru Hanušovi je právě jen legendou. Neexistují žádné historické důkazy o tom, že by byl čarodějem nebo že by uzavřel dohodu s Ďáblem, aby mohl orloj postavit.

To však nijak nesnižuje význam působivého technického díla, které Staroměstské hodiny představují. Je to skutečný zázrak středověku a dodnes je ikonickým symbolem Prahy. Ať už je legenda o mistru Hanušovi pravdivá, nebo ne, Staroměstský orloj je svědectvím vynalézavosti a vytrvalosti lidí středověku.

Legenda o oslepení

Podle pověsti měl Hanuš být zadavateli z města, kteří se báli, že by mohl vytvořit hodiny ještě dokonalejší než orloj, oslepen. Když mistr Hanuš souhlasil s tím, že by teoreticky mohl postavit ještě lepší hodiny, zadavatelé byli tak vyděšení, že ho na místě oslepili, aby nemohl nikdy vytvořit hodiny lepší než orloj v Praze.

Staroměstské hodiny dnes

Přestože je Staroměstský orloj starý více než 600 let, je stále v provozu. V průběhu let prošel několika rekonstrukcemi a opravami, přesto zůstává jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí Prahy.

Návštěvníci se mohou vydat na prohlídku věže orloje, která nabízí panoramatický výhled na město. Mohou také sledovat hodinovou show, při níž na zvon bijí dvě mechanické postavy – Turek a Kostlivec. Tyto postavy jsou součástí legendy o Staroměstském orloji – Turek prý představuje chamtivost a Kostlivec smrt a slouží jako připomínka Pražanům, aby žili naplno.

Staroměstský orloj však není jen turistickou atrakcí. Je také důležitou součástí kulturního dědictví Prahy a obyvatelé města ho mají velmi rádi. Každý rok se na Silvestra na Staroměstském náměstí shromáždí tisíce lidí, aby sledovali, jak orloj odbíjí půlnoc a zvoní do nového roku. Je to tradice, která trvá již po staletí a která bude jistě pokračovat ještě mnoho dalších let.

Reklama
Reklama