Takto vypadala každodenní rutina v roce 1988 za socialismu

Takto vypadala každodenní rutina v roce 1988 za socialismu

Foto: Mactrunk / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V tomto období jsme žili v Československé socialistické republice (1960–1990). Socialismus zastává myšlenku, že vše patří všem. Tedy systém je založen na společném vlastnictví.

Jak se hospodařilo?

Uplatňoval se model centrálně plánovaného hospodářství. O kvantitě a druhu výrobků rozhodovala strana a vláda, státní instituce k tomu určené. Existovaly plánovací komise, cenový úřad, odvětvová ministerstva, která rozhodovala o produkci. Vytvářely se plány produkce, tzv. pětiletky.

Problémy s produkcí

Systém centrálně plánované produkce s sebou přinášel určité problémy. V některých odvětvích docházelo k nadprodukci (např. oceli) a naopak k nedostatečné produkci běžného spotřebního zboží. Chyběl například prášek do pečiva, písek na nádobí, …

Každodenní život v roce 1988

Jak se dostat do zaměstnání?

V osmdesátých letech hospodářství i společenský a kulturní život stagnoval oproti sedmdesátým létům. Průmyslová výroba byla vysoká a zaměstnanost absolutní. Všichni lidé museli pracovat a pro každého byla na pracovním poli nějaká pracovní pozice.

Lidé jezdili každé ráno do svého zaměstnání. Situace v MHD nebyla zrovna ideální. Lidé se v autobusech a tramvajích mačkali a řidiči autobusů ne vždy dodržovali přesně jízdní řád. Celkově byly intervaly mezi spoji poměrně dlouhé. Často ani řidiči nebyli na pasažéry zrovna milí. To samozřejmě nepřidá na dobré náladě.

Zaměstnání

V této době byla v podstatě absolutní zaměstnanost. Lidé pracovali v mnoha různých odvětvích, v těžkém průmyslu, ve službách, v obchodech jako prodavači, v autobusech jako řidiči atd. Nebylo výjimkou, že na jedné pracovní pozici pracovala táž osoba i 36 let.

Reklama

Obchod

V obchodech je často nedostatek potřebného zboží. Těžko se dá sehnat kvalitní a potřebný kousek. Pokud je výrobek kvalitní, je hned pryč a pokud je nekvalitní, není o ně zájem. Lidé shánějí a nejsou spokojeni s produkty, které se dají v obchodech sehnat.

Služby

I když na první pohled vypadá, že je možné využít mnoho služeb, je tomu jinak. Proč? Některé provozovny jsou z technických důvodů zavřené, jindy mají zavřeno, protože tamní zaměstnanec je na obědě. Pokud jste potřebovali něco opravit nebo objednat nějakou službu, čekali jste poměrně dlouho, než jste se dostali na řadu. Proto mnoho šikovných žen a mužů si opravili sami, co potřebovali. V této době si téměř každá žena uměla opravit roztrhané kalhoty nebo si ušít i sukni. Téměř každý muž dokázal opravit drobné nedostatky v domácnosti. Lidé byli manuálně šikovní.

Nálada v roce 1988

V tomto roce se zakládají občanská hnutí. Kromě disidentských hnutí, např. Charty 77, se aktivizovaly další skupiny kritizující režim. Vzniklo například „Nezávislé mírové sdružení“ nebo organizace „České děti“. Činnost těchto skupin byla zakazována a potírána.

Bylo za socialismu lépe?

Více než třetina Čechů si myslí, že za socialismu bylo lépe. 36 procent Čechů nad 40 let je přesvědčeno, že se žije lépe po sametové revoluci. Tato data získala společnost NMS Market Research pro projekt Paměť národa. Data jsou analyzována ze vzorku tisíce respondentů.

Reklama
Reklama