V dobách socialismu se o kvalitě mléčných výrobků moc hovořit nedalo

V dobách socialismu se o kvalitě mléčných výrobků moc hovořit nedalo

Foto: Valentyn_Volkov / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Není to tak dávno, co se mléko prodávalo v sáčcích. Nejenom mléko, i další mléčné produkty vypadaly či chutnaly za socialismu jinak. Pojďte s námi zavzpomínat na toto období. Produkty, jak je známe dnes, bychom za socialismu hledali jen opravdu těžko.

Rozdíl v mléčných produktech tak, jak je známe dnes, a jak byly prodávány a vyráběny za socialismu, je opravdu veliký. Máslo bylo prodáváno na váhu, jogurty byly ve skle a smetana se stáčela. Velmi často se také stalo, že byl celý nákup zmáčen od mléka. A to kvůli balení do sáčků.

Mléko se konzumovalo ve velkém

Mléko hrálo v dobách socialismu hlavní roli v přísunu vápníku. A to především proto, že jakýkoliv jiný mléčný výrobek byl velmi nedostupný stejně jako dostatek kvalitního masa. Lidé ročně zkonzumovali stovky litrů mléka. To bylo prodáváno v nepraktických a nekvalitních sáčcích, které se velmi často roztrhly. Luxusem se tak stalo stáčení mléka do skleněných lahví. Protože mléko nebylo skladováno úplně správně, lidé jej doma velmi často převařovali.

Klasické máslo bylo nahrazováno pomazánkovým

Máslo bylo obvykle prodáváno na váhu. V raných dobách socialismu bylo používáno především při vaření a pečení. Už v té době si jej ale lidé chtěli namazat na rohlík nebo chleba. Protože se ale nedalo příliš roztírat, musela přijít vychytávka. Tou byl v 70. letech začátek výroby pomazánkového másla. Lidé z něj byli nadšení. Chuť mělo podobné jako skutečné máslo, dalo se ale snadno roztírat.

Taveňák byl jedničkou mezi ostatními druhy sýrů

Jak již bylo řečeno, nabídka mléčných výrobků byla za dob socialismu poměrně chudá. Mezi velmi omezené a i poměrně drahé produkty patřil sýr. V tehdejší době bylo možné pořídit pouze ementál či eidam. Doplňkem bylo pár dalších druhů. Lidé si ale rozhodně nemohli vybírat tak, jako dnes. Velké bochníky sýrů se v samoobsluhách prodávaly v části lahůdek. Prodavačka ementál i další sýry musela pracně krájet. Sýr byl původně obalen parafínem, který se před konzumací musel oloupat. Tvrdé sýry byly sice oblíbené, jejich nabídka však rozhodně nebyla pestrá. To se nedá říct o tavených sýrech. Velké množství druhů lidé mazali na chleba i rohlíky. Trojúhelníčky tak, jak je známe dnes, byly oblíbené i za dob socialismu.

Jogurty byly stáčeny do skleničky

Pro ty, kdo socialismus nezažili, může být překvapením, že kromě ovoce či kvalitního masa byly nedostatkovým zbožím také jogurty. Vyráběly se jak druhy smetanové, tak i krémové. Obvykle byl do skleněné nádobky natočen nejdříve jogurt, následně byla přidána zavařenina. Před konzumací tak bylo nutné jogurt promíchat.

V dnešní době je výběr na úplně jiné úrovni

Za dob socialismu se tvrdilo, že dostatek mléka je základem zdravých kostí i celého těla. I přesto, že nebyla nabídka nijak veliká, nakoupit se daly jogurty, mléko i další mlékárenské produkty. V dnešní době si ale člověk přeci jen má více z čeho vybírat.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama