Kvíz: Poznávejte svět skrze hlavní města

Kvíz: Poznávejte svět skrze hlavní města

Foto: Maglara/ Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hlavní města jsou většinou chloubou a výkladní skříní dané země, a není proto divu, že často bývají také vyhledávanými turistickými cíli. Co o hlavních městech světa víte vy? 

Hlavní města z celého světa

V roce 2023 je na světě 197 měst, které mají nárok na titul hlavní město. Kromě toho, že do některých z nich míří zástupy turistů, se s nimi také pojí celá řada zajímavostí a netradičních rekordů. Začněme u toho cestovatelského. V roce 2018 dva přátelé, Adam a Chris, navštívili za jediný den devět hlavních měst. Od té doby je nikdo nepřekonal a drží tak světový rekord. A jaká konkrétní města navštívili? Jejich cesta začala v Londýně a pokračovala přes Paříž, Brusel, Amsterdam, Berlín, Prahu, Bratislavu a Vídeň do Budapešti.

Co další zajímavosti? Napadlo vás někdy, jaké hlavní město je tím vůbec nejstarším? Odpověď zní: Damašek. Hlavní město Sýrie je totiž staré 4,5 tisíce let a v historii hrálo roli nejvýznamnějšího města celého regionu hned několikrát.

To Astana, hlavní město Kazachstánu, se zase pyšní tím, že za posledních sto let změnilo nejvícekrát svoje jméno. Od začátku dvacátého století se město jmenovalo Akmola, Aqmola, Tselinograd i Akmolinsk. 

Velká mešita Damašku v Sýrii
Velká mešita v Damašku v Sýrii | Zdroj: mahmod 5cy/ Shutterstock

Hlavní města a geografické zajímavosti

I geografie umí učinit města zvláštními. Nejvýše položené město na světě je hlavní město Bolívie, La Paz, v nadmořské výšce 3640 metrů nad mořem. Naopak nejníže položené město na světě je Baku v Ázerbájdžánu, které leží 28 metrů pod hladinou moře. Nejvyšší průměrná teplota zase panuje v súdánském Chartúmu, téměř 30 °C. Jeho protějškem, tedy nejchladnějším hlavním městem světa, je Ulánbátar v Mongolsku s průměrnou teplotou 3 °C.

Sucho se stává problémem mnoha míst na světě a týká se i řady hlavních měst. Tím nejsušším v Evropě jsou řecké Athény, ještě sušší je ale egyptská Káhira.

Reklama

Ať již vás zaujal jakýkoliv rekord anebo hodláte po hlavních městech cestovat z jiného důvodu, určitě se vyplatí vědět o nich co nejvíc. Většinu hlavních měst přitom symbolizuje nějaký charakteristický monument, stavba nebo jiný symbol či zajímavá informace, která se k městu váže. Dokážete si spojit některá známá hlavní města s jejich nejproslulejšími symboly? Zkuste to v našem testu.

 

Reklama
Zdroj článku:
Autorský text
Reklama