Kvíz: Ověřte si, jak znáte vlajky evropských států

Kvíz: Ověřte si, jak znáte vlajky evropských států

Foto: swissmacky / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na území rozprostírající se Evropy se nachází 50 států. Každý z nich má nejenom svou státní hymnu, ale také vlastní vlajku. Rozpoznáte v kvízu vlajky jednotlivých zemí?

Vlajka České republiky má více než stoletou historii

Mezi evropské státy patří také Česká republika se svojí vlajkou. Pojďme se podívat na její historii a informace, které jste o ní ještě možná neslyšeli. Než se česká vlajka dostala do dnešní podoby, prošla několika proměnami. Ty ale nebyly příliš radikální.

Na začátku se na obdélníkovém poli nacházela pouze červená a bílá barva. Tento vzor vydržel až do doby, kdy vzniklo Československo. Jak bohatým, tak ani chudším lidem se ale nelíbilo, že se tato vlajka nápadně podobá Polsku. A tak Jaroslav Kursa přišel s novým návrhem vlajky. Ta již vypadá stejně jako vlajka dnešní České republiky. Tedy byl mezi červenobílý pruh od žerdi vsunut modrý klín. 

I přesto, že má vlajka z 20. let minulého století stejný vzhled jako ta současná, došlo během 20. století k její proměně. V době okupace vznikla protektorátní vlajka skládající se ze tří barevných pruhů. Odshora byla bílá, červená a modrá. Původní vlajka se po několika letech vrátila zpátky a nyní slouží jako vlajka samostatné České republiky.

Nejenom Česko, ale i další evropské státy mají dlouhou vlajkovou historii. V nynější době se podoby vlajek příliš nemění. Neměli byste tak mít problém je v kvízu přiradit ke správným zemím.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama