Kvíz: Poznáte na slepé mapě světové metropole?

Kvíz: Poznáte na slepé mapě světové metropole?

Foto: Triff / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Cestování je dnes pro obyvatele nejen západního světa běžnou činností. Je to jistě dobře, neboť každému z nás přináší mnoho dobrého. Cestujete také? A víte, kde se nacházejí ty nejvýznamnější města? 

První mapy světa

Za vůbec nejstarší mapu světa je považována babylonská mapa Imago Mundi ze šestého století před naším letopočtem. Vycházela ještě z představy ploché země a již ona zobrazovala jedno významné město: ve svém středu měla Babylon.

Již za nedlouho se však začaly objevovat mapy odrážející tvar Země jako koule. Takovou mapou světa je například mapa Ptolemiova z druhého století našeho letopočtu. Vznikla samozřejmě řada dalších podobných map, z nichž jedna se dostala do rukou i Kryštofu Kolumbovi.

Je jedním z největších mýtů, že Kryštof Kolumbus musel přesvědčovat své oponenty o tom, že je Země kulatá, o tomto faktu nepochyboval v té době nikdo vzdělaný. Kolumbus vedl spor o vzdálenosti z Evropy do Indie. V tomto sporu měli navíc pravdu jeho oponenti, Kolumbus tuto vzdálenost podcenil a nebýt toho, že náhodou narazil na americké břehy, nikdy by nebyl úspěšný. 

Při cestování je mapa nepostradatelným pomocníkem
Při cestování je mapa nepostradatelným pomocníkem | Zdroj: Janis Abolins/ Shutterstock

Města jako moderní fenomén

Důležitý je fakt, že v dřívějších dobách byly pro cestovatele mapy světa důležité proto, že zobrazovaly útvary jako jsou hory, řeky atd. Dnešní cestovatelé potřebují spíše mapy zobrazující polohu měst, mezi kterými se dá létat nebo se jinak dopravovat. Právě kolem měst se dnes točí společenský, ekonomický i politický život.

Mezi nejdůležitější města světa patří z tohoto pohledu New York, Londýn či Tokyo. Jiná města zase lákají návštěvníky na jedinečné památky a bohatou historii. Příkladem takových měst jsou skotský Edinburgh, japonské Kjóto nebo egyptská Káhira. Zapomenout nemůžeme ani na města, u nichž počet obyvatel přesahuje počet obyvatel České republiky. Mezi taková patří třeba Mexiko City nebo indická Mumbai. 

Závěrem

Každé město na světě je ale něčím jedinečné a všechna stojí za návštěvu. Vyzkoušejte si své znalosti z geografie světových měst a nechte se při práci na kvízu v podobě slepé mapy světa inspirovat k návštěvě některého z nich. Co třeba vyrazit do Londýna, kde je zmíněná mapa Imago Mundi k vidění v muzeu?

Reklama
Reklama