Kvíz: Poznejte všechna nej České republiky

Kvíz: Poznejte všechna nej České republiky

Foto: OndrejProsicky / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Znáte Českou republiku jako své boty? Pak si pojďte vyzkoušet náš kvíz plný těch nej z Česka. Zjistíte, co je nejmenší město, nejpoužívanější jméno či to, kde se nachází největší socha.

Na Ostravici leží třetí největší město České republiky

Třetím největším městem, co do počtu obyvatel, je v České republice Ostrava. Historie města uhlí a oceli spadá až do středověku. První lidé zde ale začali bydlet již ve starší době kamenně. Ostrava dostala své jméno podle řeky Ostravice. Ta je dlouhá 65 kilometrů a protéká také Frýdkem-Místkem.

Těžba uhlí i další těžký průmysl zajistily spoustu pracovních míst

Těžba uhlí začala po jeho obrovském a nečekaném objevu v roce 1763. A to v údolí Burně v polské Ostravě. K pravidelné těžbě ale došlo až v roce 1787. Těžba uhlí se rozjela na popud majitele panství Františka Josefa hraběte Wilczeka. O několik stovek let později, v roce 1945, již město patřilo k velmoci v oblasti hornictví, ocelářství, ale i v dalších oblastech těžkého průmyslu.

Ostrava dostala přídomek město uhlí a železa. Říkalo se jí také ocelové srdce republiky. Od roku 1949 došlo k výstavbě komplexu průmyslu Nová huť Ostrava-Kunčice. To znamenalo spoustu nových pracovních míst.

Město Ostrava je nyní známo jako třetí největší město České republiky. Je to také univerzitní město a místo, kde kromě Stodolní najdeme i nespočet dolů a dalšího těžkého průmyslu.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama