Kvíz: Odpovězte ano, nebo ne a zjistěte, jak jste na tom se všeobecnými znalostmi, které by měl znát každý člověk

Kvíz: Odpovězte ano, nebo ne a zjistěte, jak jste na tom se všeobecnými znalostmi, které by měl znát každý člověk

Foto: Koto Amatsukami / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Všeobecný přehled by měl mít každý z nás. Abychom dokázali konverzovat a zapojit se do společnosti, je potřeba mít přehled nejenom o věcech, které nás zajímají, ale také o aktuálním dění a obecně známých informacích.

Modrá velryba je největším žijícím zvířetem

Mezi všeobecný přehled patří nejenom to, kolik obyvatel má Česká republika či jaká je naše nejvyšší hora. Znalosti bychom měli mít také v oblasti zoologie. Vědět například, že plejtvák obrovský je největším savcem na planetě, je jednou z informací, kterou by měl znát každý z nás.

Plejtvák obrovský neboli modrá velryba je největším savcem i největším zvířetem, které aktuálně žije na světě. Jeho existence je ale poměrně dost ohrožena. Předpokládá se, že v současnosti na Zemi žije pouze něco okolo 25 tisíc kusů tohoto savce. Jeho délka dosahuje až 30 metrů. Vážit může více než 150 tun. Nalézt ho můžeme ve všech oceánech světa. První zmínka o něm pochází již ze 17. století.

Na druhé příčce se umístil slon africký 

Poněkud lehčí, přesto ale nacházející se na druhé příčce největších zvířat světa, je slon africký. Ten váží maximálně 7 tun. Přes tři metry vysoký savec slona afrického žije ve skupinách. Ty jsou tvořeny mláďaty a přibližně deseti samicemi. Samci v mládí žijí pospolu, postupně se ale od ostatních samců oddělují a žijí samotářským způsobem. Mezi ostatní slony přicházejí v době páření. A to jen na nezbytně krátkou dobu.

Nejvyšší zvíře Češi s oblibou navštěvují v zoo

Dalším velkým zvířetem, u kterého výška převažuje nad váhou, je žirafa. Ta může být vysoká až 5,5 metru. Díky tomuto údaji patří žirafě prvenství coby nejvyššímu suchozemskému zvířeti na celé planetě Zemi.

Ke všeobecným znalostem zajisté patří i znalosti ze světa zvířat. Nyní si ale vyzkoušejte kvíz, který vás prozkouší i z dalších oblastí.

Reklama


Poměrně jednoduchý kvíz, kde jste měli vždy 50% šanci správné odpovědi, máte za sebou. Nyní si pojďme více do detailu probrat alespoň pár z otázek.

Lékaři bez hranic fungují již více než 50 let

Začneme bohulibou organizací Lékaři bez hranic. Tato organizace skutečně v roce 1999 obdržela Nobelovu cenu za mír. A to za zdravotní pomoc, kterou lékaři lidem poskytují již od roku 1971. Organizaci v té době založila skupina francouzských lékařů, kteří se snažili pomoci obyčejným lidem ohroženým válečnými konflikty či přírodními katastrofami.

Marie Curie-Sklodowská za svůj život získala dvě Nobelovky

Francouzští lékaři zakládající tuto organizaci jsou lidmi, na které bychom neměli v životě zapomenout. Stejně tak nelze zapomenout ani na Marii Curie-Sklodowskou. Odvážnou ženu, která za svůj život získala hned dvě Nobelovy ceny. Nejdříve byla oceněna za výzkum radiaktivity. Následně jí byla cena udělena poté, co dokázala izolovat čisté radium. Právě radium se jí ale stalo osudným. I přesto, že příčina její smrti není 100% potvrzená, předpokládá se, že zemřela na základě dlouhodobého vystavování se radioaktivnímu záření.

Albert Einstein skutečně stojí za teorií relativity

Spousta lidí si pojem teorie relativity správně spojí s Albertem Einstenem. Jen málokdo již ale ví, co tato teorie vlastně znamená. Teorie relativity je rozdělena do dvou základních skupin. Zjednodušeně se dá říci, že na základě této teorie dokázal Einstein vysvětlit, že Newtonovy pohybové zákony nejsou v souladu s elektromagnetickým vlněním.

Reklama
Reklama