Drsné mafiánské gangy ze Čtvrtého okrsku: Bahenní andělé, Jatkaři, Chlapci úsvitu, Syslové, Hookeři

Drsné mafiánské gangy ze Čtvrtého okrsku: Bahenní andělé, Jatkaři, Chlapci úsvitu, Syslové, Hookeři

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Čtvrtý okrsek, nebo také „The Fourth Ward“, byl v průběhu historie znám jako jedna z nejnebezpečnějších částí New Yorku. Okrsek se nacházel na Lower East Side a v druhé polovině 19. století byl domovem mnoha drsných nábřežních gangů.

Mezi nejznámější místní gangy patřili Bahenní andělé, Jatkaři, Chlapci úsvitu, Syslové, Hookeři, Hudson Dusters, Potašové... Od ostatních newyorských gangů se odlišovali svou krutostí. Navíc se jen zřídkakdy zúčastňovali pouličních bitek s jinými gangy. Dnes je Čtvrtý okrsek známý jako trendy čtvrť s mnoha kavárnami, restauracemi a uměleckými galeriemi.

Bahenní andělé (The Swamp Angels)

Za lupem se vydávali sítí kanálů jako krysy

Jedním z nejúspěšnějších a nejnebezpečnějších gangů ve Čtvrtém okrsku byli Bahenní andělé, kteří prosluli především svou brutalitou. Od 50. let až do 70. let 19. století ovládali loděnice v newyorském přístavu. Vedení gangu sídlilo v nechvalně proslulém slumu „Gotham Court“ na Cherry Street v Dolním Manhattanu. Umístění jejich sídla jim umožňovalo se nerušeně přesouvat systémem kanalizací pod Cherry Street. Přes kanály se dostali až k loděnicím v East River, které přepadali a získaný lup snadno prodali do několika hodin. Majitelé loděnic se o krádeži dozvěděli až následující ráno. 

Z podzemí je vyhnaly až početné skupiny policistů

Newyorská policie dokonce nechala nábřeží hlídat odstřelovači, opatření se ale nesetkalo s úspěchem. Dalším krokem bylo posílání policejních jednotek do kanalizace, kde následně docházelo k častým bitkám. Bahenní andělé kvůli tomu omezili využívání kanalizační sítě. Nadále sice loupili a unášeli lodě z přístavišť, ale jejich aktivita se od 60. let značně snížila. Na konci 19. století se spojili s konkurenčními gangy a vytvořili gang Bílá ruka (The White Hand). 

Jatkaři (The Slaughter House Gang)

Gang byl od 40. let do poloviny 60. let 19. století jedním z vůdčích gangů ve Čtvrtém okrsku. Jatkaři nechvalně prosluli tím, že své oběti lákali do místních barů a nevěstinců, kde je okradli a někdy také zamordovali. Pokud jejich oběť odmítla do baru vejít, členové gangu ji sledovali. Ve vhodnou chvíli ji poté přepadli, zatlačili do dveří sklepa a okradli o vše včetně oblečení. V roce 1858 založila newyorská kriminální policie na nábřeží East River oddělení přístavní policie, které se specializovalo na potírání organizovaného zločinu. Policie byla tak úspěšná, že se jí do roku 1890 podařilo odstranit všechny nábřežní gangy

Chlapci úsvitu (The Daybreak Boys)

Gang se rekrutoval z dospívajících chlapců koncem 40. let 19. století. Chlapci úsvitu byli pověstní množstvím vražd a vykrádáním lodí za svítání. Většina členů, podle nadsázky z místních novin, dosahovala věku „až 12 let“. Podmínkou přijetí do gangu prý byla alespoň jedna vražda dospělého muže. V letech 1850–1852 měli spáchat až 40 vražd a odcizit zboží v hodnotě 200 000 USD. V roce 1858 proti nim zasáhla newyorská policie a při přestřelkách zabila více než 12 členů. Během následujícího roku se oslabený gang postupně rozpadnul. Z některých členů se v budoucnu stali prominentní zločinci, jako třeba z jejich vůdce Nikolase Saula. 

Reklama
Reklama