Řecký ostrov je nyní tabu: Turisty už tam nechtějí, mají zákaz vstupu!

Řecký ostrov je nyní tabu: Turisty už tam nechtějí, mají zákaz vstupu!

Foto: Kirk Fisher / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Krétská regionální správa zakázala turistům návštěvu oblíbeného prázdninového ostrova. Příroda na ostrově zvaném „Evropský Karibik“, „Zlatý ostrov" nebo také Gaidouronisi alias „Oslí ostrov" by měla dostat šanci se zotavit.

Krétská regionální správa zakázala turistům návštěvu oblíbeného prázdninového ostrova. Příroda by na ostrově zvaném „Evropský Karibik“, „Zlatý ostrov" nebo také Gaidouronisi alias „Oslí ostrov" měla dostat šanci se zotavit.

Fantastické písečné pláže, jalovce a cedrové lesy: prázdninová idylka na ostrově Chrissi již dlouho přitahuje mnoho turistů - i když je ostrov neobydlený a lze se na něj dostat pouze lodí. Leží poblíž největšího řeckého ostrova Kréty, ale v současnosti je přístup pro návštěvníky zakázán, napsal německý web Merkur.de.

„No-go zóna" je současnosti nutností

Ostrov se nachází asi 15 kilometrů jižně od přístavního města Ierapetra na Krétě a je jen asi sedm kilometrů dlouhý a dva kilometry široký. Přesto jej každoročně navštěvovalo 200 000 návštěvníků. Někteří z nich si dokonce v letních měsících postavili chatrče nebo provizorní taverny, aby se na chvíli usadili. Tomu by ale nyní měl být konec: Krétská regionální správa nyní prohlásila ostrov, který je oprávněně přírodní rezervací, za tabu zónu, jak uvádí německá tisková agentura DPA s odvoláním na prohlášení úřadů.

Letecký pohled na exotický ostrov Chryssi na jihu Kréty, s úžasnou Zlatou pláží, Řecko.
Fotka od Georgios Tsichlis / Shutterstock

Příroda zničená: Je čas na odpočinek

Podle regionální správy je nyní příroda na ostrově velmi poškozená. Postiženy jsou zejména takzvané „Chrissi cedry" - některé stromy jsou staré 100 let, ale kvůli davům jsou na pokraji smrti. Turisté, kteří by zůstali na ostrově přes léto, by totiž odebírali spodní vodu, která pak rostlinám chyběla. Někteří návštěvníci pronikli i do nitra ostrova a zničili při tom potřebné mladé rostliny. Na ostrov prý byly odvezeny dokonce i kozy – zvířata také nenechala mnoho z místní flóry.

Aby příroda měla čas na odpočinek a lidé se na ostrově znovu neusazovali, platí sem nyní zákaz vstupu. Návštěvníci se k ostrovu smí přiblížit pouze lodí a doplavat na břeh – „přistání“ je zakázáno, jak se dozvídáme na webu Merkur.de.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama