Tři tajemství charizmatu: Naučte se rozdávat pohodu a rozzářit sebe i ostatní

Tři tajemství charizmatu: Naučte se rozdávat pohodu a rozzářit sebe i ostatní

Foto: Olivier Le Moal/ Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Někdy nám připadá, jako by charizma bylo něco tajuplného, co má jen málo lidí – třeba celebrity. Vnímáme je jako atraktivní, fascinující, prostě úžasné. A přitom zapomínáme, že o nich vůbec nic nevíme, vidíme jenom falešný obraz, třpytivé pozlátko. Obraz, na kterém pracuje zástup šikovných vizážistů a stylistů.

Existují samozřejmě výjimeční talenti

Může to být slavná hollywoodská hvězda, ale i zdánlivě obyčejná žena „od vedle“. Charizmatičtí lidé vypadají, jako by se narodili s magickou aurou. Oslňují energií, jsou zajímaví, neuvěřitelně sympatičtí a skoro každý, kdo se s nimi setká, je jimi fascinován. Čím to je? Jaká kouzla na nás uplatňují? Není v tom žádné tajemství. Tihle lidé jen znají způsob, jak rozzářit sebe i své okolí.

Nebojte se, i vy to určitě dokážete

Je jasné, že ne vždy a ne na všechny ve svém okolí zapůsobíte a budete jim připadat neodolatelná. Vždyť ani celebrity si neomotají kolem prstu každého, koho se jim zamane. Přiznejte si, že ne všem se musíte líbit a že ne vždy jste perfektní. I vy máte dny, kdy jste úplně bez nálady nebo šíleně unavená.

1. Věřte si

Sexy figura, pěkná pleť, dokonalé líčení? To vše samozřejmě není na škodu. Ale není to rozhodující. Nesmí vám však chybět rovné držení těla, milý úsměv a upravený zevnější.

Proč je to důležité?

Vzpřímeným, přirozeným držením těla a vstřícným úsměvem signalizujete, že jste sebejistá a cítíte se ve své kůži dobře. Sotva může být něco působivějšího. A upravený vzhled? Zaprvé z něj vyzařuje vitalita a zadruhé svědčí o respektu – vůči sobě i vůči ostatním.

2. Buďte zvídavá

Lidé, kteří jsou označováni za charizmatické, mívají zpravidla moře zájmů a koníčků. Pořád se kolem nich něco děje a nikdy s nimi není nuda. Nadšeně se zajímá o nová témata a umějí o nich mluvit.

Proč je to důležité?

Zvídavý člověk do sebe nasává mnoho podnětů a udržuje si duševní svěžest. Vzbuzuje tím sympatie a jste rádi v jeho společnosti. Už jen proto, že s někým takovým se nikdy nenudíte. Ale i proto, že si s ním můžete povídat o všem možném a hodně se od něj naučit.

Reklama

3. Vysílejte energii

Mnozí z vás si svůj život ztěžují tím, že si všímají jenom těch a nespravedlivých věcí a vidí kolem sebe jenom samé křivdy. Jsou pak vůči druhým lidem uzavřením a nepustí k sobě žádnou radost. Pokud k takovým mrzoutům nechcete patřit i vy, měla byste si cíleně trénovat pozitivní postoj vůči sobě ii vůči svému okolí. Není to těžké, chce to jen velkou trpělivost.

Proč je to důležité?

Pokud jste pozitivně naladěná a vyzařujete směrem k druhým lidem „sluníčkovou“ energii, i oni k vám pak vysílají pozitivní signály. Jestliže vám však není zrovna do zpěvu, zbytečně se nepřetvařujte. Žádný člověk nemá dobrou náladu 24 hodin denně. Když přiznáte na rovinu, že na tom nejste právě nejlépe, zabodujete. Lidé si však budou vážit pro vaši upřímnost a otevřenost.

Psycholožka PhDr. Zdeňka Sládečková ještě popisuje, jak sebedůvěra a charizma dovede stvořit člověka baviče:

Šoumen to s lidmi umí

Spousta lidí se snaží získat charizma. Učí se mluvit, vystupovat, působit na své okolí, trénují, ale ať se snaží sebevíc, je to marné. Charizma buď člověk má, nebo nemá. Lidé  jím obdaření bývají velcí šoumeni a používají dramatické, přímo divadelní efekty. Projevují vysokou intenzitu citů. Ukazuje se, že charizma zdaleka nezávisí na tom, jak člověk vypadá. I když atraktivní vzhled může váš vliv na ostatní lidi posílit. Psychologové se shodují v tom, že základním předpokladem je absolutní sebedůvěra.

Reklama
Reklama