Kvíz: České hity roku 2001. Pamatujete na hity, které v tomto roce ovládly hitparády

Kvíz: České hity roku 2001. Pamatujete na hity, které v tomto roce ovládly hitparády

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Než jste se nadáli, překulilo se v našich kvízech století i tisíciletí a skočili jsme rovnýma nohama na českou hudební scénu roku 2001. Česká hudba tehdy ukázala osobitost a kreativitu českých umělců. Ó, to byly časy! Mezi tehdejšími písněmi se objevilo velké množství senzačních hitů, které si mnozí z nás pobrukují dodnes.

Hudba v Česku prošla značnou proměnou – především postupně odezněl styl disco; a protože u nás nebyla nikdy nouze na talenty, objevila se – kromě zářivých stálic – i spousta písničkářů. Poznámka: pro ty kdo by nevěděli, co je písničkář – je to skladatel a interpret, který se věnuje umění autorské písně. Pro písničkáře je charakteristické civilní jevištní provedení a program opírající se převážně o autorskou tvorbu – to tedy znamená o texty, které písničkář sám napsal, a hudbu, kterou sám zkomponoval. Sám se také instrumentálně doprovází.

Pojďme si společně zavzpomínat na nestárnoucí hity, které posloucháme dodnes, neboť nám připomínají staré dobré časy; a konečně, také na hity, které dávají naději, že česká hudební scéna nikdy nezestárne a bude nás neustále mile překvapovat.

Závěrem si můžete ještě připomenout některé události, spojené s hudebním světem.

  • V lednu 2001 si fanoušci zavzpomínali na Jiřího Schelingera a připomněli si 20 let od jeho tragického úmrtí.
  • Některé světové hvězdy vydaly svá úspěšná alba, např.: Down to Earth – Ozzy Osbourne; Echoes: The Best of Pink Floyd – Pink Floyd; The Best of Tubular Bells – Mike Oldfield.
  • V listopadu 2001 zemřel britský rockový kytarista, zpěvák, skladatel a hudební a filmový producent George Harold Harrison, člen slavných Beatles.
  • Na českém trhu se například objevila alba: Barvy všecky – Zuzana Navarová a Koa; Taxitotak neber – Petr Kotvald; Magnetické pole – Kryštof.
  • Nejlépe hodnocené kapely té doby: Kabát, Kryštof, Lucie, Chinaski, Wanastowi Vjecy.
  • K hitům roku patřily zejména tyto písně: Tančíš sama – Petr Muk; Bude mi lehká zem – Petr Hapka, Jana Kirschner; Dlouhá noc – Helena Vondráčková; Chci dál v tobě spát – Lucie; Se mnou se neztratíš – Holki; Už asi nie si – Richard Müller; Pomalý koně – Martin Maxa; Neděkujem, vypadněte – Wanastowi Vjecy aj.
Reklama
Reklama