Kvíz: České hity 20. století, ověřte si své znalosti

Kvíz: České hity 20. století, ověřte si své znalosti

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Česká hudba má dlouholetou tradici. I v minulém století vznikaly hity, které jsou oblíbené i u dnešní mladé generace. Jak moc dobře tyto songy znáte?

Svou kariéru začala Hegerová jako herečka

Mezi oblíbené zpěváky 20. století bez diskuzí patří královna šansonu Hana Hegerová. Hana Hegerová sice zemřela v roce 2021, i tak ale její hudba žije dál. Málokdo ví, že Hana Hegerová nebylo její původní jméno. Narodila se jako Carmen Mária Štefánia Farkašová. Příjmení získala od svého manžela Dalibora Hegera. S tím se seznámila v divadle. Její kariéra totiž začala v Divadle Petra Jilemnického v Žilině. S manželem se po třech letech manželství rozvedla. Narozený syn Matúš zůstal v péči otce. Hegerová dala přednost své kariéře. Již v roce 1957 začala vystupovat jako zpěvačka. O pár let později se přesunula do Čech, kde působila v Divadle Rokoko či Semafor.

Je známá jako Velká dáma šansonu nebo Edith Piaf z Prahy

Proslavila se především jako úspěšná šansoniérka. S oblibou zpívala vlastní písně, ale také od zahraničních interpretů a do češtiny přeložené šansony. Mezi její nejznámější skladby patří Vana plná fialek, Čerešně či Potměšilý host. Díky svému hlasu si vysloužila přezdívky jako Edith Piaf z Prahy nebo Velká dáma šansonu.

Písně Hany Hegerové žijí dál

Hana Hegerová nás sice opustila 23. března 2021 kvůli komplikacím po prodělané zlomenině krčku, i tak jsou její skladby ale nadále velmi oblíbené. A to nejenom u starší generace.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama