Kalendárium 1. listopadu: Nejenom premiéra Popelky, ale také první testování termonukleární bomby

Kalendárium 1. listopadu: Nejenom premiéra Popelky, ale také první testování termonukleární bomby

Foto: TV Nova

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Listopad je předposledním měsícem v roce. V České republice v tento den slaví svátek jméno Felix. Hned první den tohoto měsíce, tedy 1. listopadu, se v minulosti stala nejedna významná událost. Pojďte se s námi podívat, k čemu došlo.

Lidem byla poprvé představena filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku

Na území dnešní České republiky jsou záznamy o událostech 1. listopadu známy již od roku 1420. Tehdy došlo mezi husity a Zikmundovým vojskem k bitvě pod Vyšehradem. My se ale přesuneme o několik set let dopředu.

A sice do roku 1973. V tomto roce totiž 1. listopadu došlo k oficiální premiéře známého pohádkového filmu z dílny Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku. Scénář k pohádce byl napsán na základě předlohy vycházející z díla Boženy Němcové. Už na premiéře zazněl také hit uznávaného českého skladatele Karla Svobody. Ten složil hudbu k písni Karla Gotta Kdepak ty ptáču hnízdo máš.

Ihned po premiéře se film stal naprostou senzací. Do kina se na něj chodilo dokonce až do léta roku 1974. Vůbec nevadilo, že se jedná spíše o zimní pohádku. Ta měla v českých televizích premiéru na Vánoce. A sice 24. prosince 1974. Do německého televizního vysílání se pohádka dostala o několik měsíců dříve.

Proběhlo první testování termonukleární bomby 

Když se přesuneme do světa, rozhodně nesmíme zapomenout na událost, která 1. listopadu proběhla v Americe. Tento den je neodmyslitelně spojen s takzvaným Mike Shotem. Vůbec prvním pokusem termonukleární bomby. Ta byla právě v tento den v roce 1952 testována ve Spojených státech amerických.

Nutno říct, že hned první testování bylo úspěšné. Po explozi zůstal kráter s průměrem téměř 2 kilometry. Takto ohromný jaderný výbuch neměl v historii konkurenci. K testování a vůbec vývoji samotných termonukleárních zbraní zburcoval svou zemi tehdejší prezident Harry S. Truman. Kvůli možným špionážím byl ale původní výzkum přesunut do Ohia.

Reklama

1. listopad je důležitým dnem pro Evropskou unii

Také na území Evropy se 1. listopadu stala nejedna významná událost. Například platnost smlouvy, kterou většina z nás zná spíše jako Smlouvu o Evropské unii. Ta byla podepsána již 7. února roku 1992. V platnost ale vstoupila až o mnoho měsíců později. A sice 1. listopadu 1993. Jejím hlavním posláním bylo nejenom založení Evropské unie, ale také posílení evropské integrace a federalizace. Podepsáním smlouvy došlo k vytvoření nové politické a hospodářské struktury. Ta byla rozdělena do takzvaných tří pilířů.

Dne 1. listopadu 1979 byla podepsána
Dne 1. listopadu 1993 vstoupila v platnost Smlouva o Evropské unii | Zdroj: Maxim Studio / Shutterstock

V tento den se narodila gruzínská princezna i zpěvačka Kubišová

1. listopad je také dnem, kdy se narodilo hned několik českých i světových umělců. Z těch, kteří pocházejí z území České republiky, můžeme jmenovat například zpěvačku Martu Kubišovou, herce Pavla Zedníčka nebo sportovkyni Gabrielu Koukalovou. V 18. století se narodil skladatel a hudebník Antonín Volánek a František Vetešník. Pokud zamíříme do světa, za zmínku jistě stojí zpěvák ze skupiny Red Hot Chili Pepper Anthony Kiedis nebo gruzínská královská princezna Ana Bagration-Gruzinská.

Stejně jako v jiné dny, i v tento se v minulosti umíralo

Kromě radostných událostí je tento den spojen také s úmrtím spousty známých osobností. Z těch zahraničních je to například zpěvák a kytarista Tommy Johnson nebo francouzsý filozof Claude Lévi-Strauss. V České republice v minulosti 1. listopadu zemřel malíř František Muzika nebo Bohuslav Mikeš.

Každá z událostí měla na lidstvo jiný dopad

1. listopad je dnem jako každý jiný. Stejně jako v další data, i v tento den se po celém světě stalo mnoho nezapomenutelných událostí. Některé, jako třeba Maastrichtská smlouva, ovlivnily lidstvo na roky dopředu. Jiné, jako například premiéra Popelky, sčítání lidu nebo představení výzdoby Sixtinské kaple, nás ale příliš nepoznamenaly.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama