Mohli se potkat? Aneb zařaďte slavné historické osobnosti do správného období. Těchto 15 těžkých otázek zvládne málokdo

Mohli se potkat? Aneb zařaďte slavné historické osobnosti do správného období. Těchto 15 těžkých otázek zvládne málokdo

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Otázky na to, zdali se dvě osoby mohly za svého života potkat, patří mezi nejoblíbenější dotazy ve školních testech i vědomostních soutěžích. Jak jste na tom se znalostmi těchto souvislostí vy?

Vše, co se na světě stane, je vzájemně propojeno místy, událostmi a mnohdy také samotnými lidmi. Chceme-li tak něčemu skutečně porozumět, musíme být schopni dát si věci do vzájemných kontextů. Právě historický kontext je pak velmi důležitý pro pochopení souvislostí toho, ve kterých epochách působily konkrétní osobnosti našich dějin. Ne vždy je totiž jednoduché pochopit, jak spolu například mohly souviset politika, kultura či sport. Jakmile však zjistíme, které historické postavy se v dané době objevovaly ve společnosti, hned se nám celá situace může zdát o mnoho jasnější.

Potíž pochopitelně nastává v případě, kdy jde o na první pohled nesouvisející odvětví, která mají pramálo společného. Právě na tomto konceptu pak mnohdy staví tvůrci otázek typu „Mohli se potkat…?“. Tento test je totiž ve skutečnosti velmi rafinovaným způsobem prověření vašich všeobecných znalostí. I ten nejlepší znalec dějin umění totiž nemusí být schopen vydedukovat, že ve stejném roce, kdy Da Vinci dokončil svou Mona Lisu, přistál portugalský mořeplavec Fernão de Magalhães v daleké Indii. K takovým znalostem je tak nutný komplexní přehled, který jen tak někdo nemá.

Následující série otázek prověří, jak na tom jste se schopnostmi propojení historických souvislostí či alespoň událostí a osobností, které se v našich dějinách vyskytly zhruba ve stejné době. Dokážete tak odpovědět na to, zda se následující dvojice mohly někdy setkat? Dbejte prosím na to, že test je nastaven tak, že se počítá vzájemný průnik období od data narození do dne úmrtí.

Nejlepším zdrojem informací, které vám umožní nahlédnout do tajů historického kontextu, jsou paradoxně učebnice dějepisu, které se snaží na pár stránkách zmapovat co nejdelší časový úsek našich dějin. Odpovědi na otázky „Mohli se potkat…?“ Pak nabízí také nespočet knih, vzdělávacích videí či popularizačních článků, které jsou dostupné na internetu.

Reklama
Reklama