Kvíz: SSSR zaniklo již před více než třiceti lety. Pojďte si připomenout ty nejdůležitější informace v našem kvízu

Kvíz: SSSR zaniklo již před více než třiceti lety. Pojďte si připomenout ty nejdůležitější informace v našem kvízu

Foto: Svet foto / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Rok 1922 je nechvalně spojen se vznikem Sovětského svazu. Svazu, kde hrála hlavní roli komunistická strana. V našem kvízu zjistíte, kolik toho o Sovětském svazu skutečně víte.

Lenin byl vůbec prvním předsedou vlády SSSR

Bylo 30.12.1922 když byl oficiálně založen Sovětský svaz. V čele stál krutý a přísný vládce Vladimir Iljič Lenin. Nebyl ale jediným, kdo se u moci během fungování SSSR objevil.

Vladimir Iljič Lenin se narodil 10. dubna roku 1870. Byl vůbec prvním předsedou vlády SSSR. Mimo to byl ale také vůdce bolševické strany, komunistický politik, revolucionář a teoretik leninismu. Jeho ostatky se momentálně nacházejí v mauzoleu na Rudém náměstí.

Za Stalina umírali lidé v milionech

Dalším a nechvalně proslulým předsedou strany byl Josif Vissarionovič Džugašvili, kterého známe pod jménem Stalin. Ten byl generálním tajemníkem Komunistické strany Sovětského svazu po dlouhých 30 let. A sice od roku 1922 do roku 1952. Je považován za diktátora SSSR.

Jednalo se o velmi krutého vládce, za jehož éry zemřelo až 9 milionů lidí. Ti zemřeli poté, co Stalin naprosto změnil způsoby hospodaření v SSSR. Na jeho příkaz došlo k násilné kolektivizaci zemědělství, která vyvolala obrovský hladomor. Ten pak zabil hned několik milionů lidí. 

Gorbačov ukončil fungování SSSR

V dalších letech se u moci vystřídali také Malenkov, Chruščov, Brežněv, Černěnko a Gorbačov. Právě Gorbačov byl vůbec posledním vůdcem Sovětského svazu. Za jeho vlády došlo ke konci Komunisitcké strany Sovětského svazu a také k rozpadu Sovětského svazu a východního bloku.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama