Zelená zrnka jsou prý naprostý zázrak. Jenže to s nimi není tak horké
Tato zelená zrnka jsou prezentována jako něco zázračného. Zhubneme, ozdravíme se a jsou naprosto bez vedlejších účinků, zdravější než jejich hnědí kolegové. Jenže to tak úplně není pravda a my se tomu podíváme na zoubek.
Zelená káva je zázrak, pomáhá hubnout a je nutričně hodnotnější než káva pražená. Je to pravda?
Svého času zažívala boom a dodnes ji mnozí prezentují jako superpotravinu. Pomáhá s hubnutím, je zdravější, protože neprošla pražením, zůstávají v ní prospěšné látky. Neobsahuje také škodliviny, které právě pražením vznikají.
Nepřítel kávy: Škodlivý akrylamid
Akrylamid vzniká při tepelném zpracování potravin obsahujících škrob, jako jsou například brambůrky, hranolky, cereálie, obsahují ho i kůrky pečiva nebo i káva. Jenže akrylamid lze najít například i v pitné vodě a cigaretách. Káva by se mohla na denním příjmu mohla podílet až 39 %, uvádí wikipedie. Jenže jak to je?
Není tu ovšem specifikováno, kolik káv tuto hranici naplňuje. Běžné rozmezí je udáváno mezi 100–400 µg/kg kávy podle typu a délky pražení kávy. Jeden šálek může tak v průměru obsahovat 20 – 100 µg akrylamidu. Dospělý člověk by tak musel vypít až 20 šálků, aby tohoto limitu dosáhl. Konkrétní obsah škodlivin navíc běžně u každého druhu kávy nevíme.
Často ani nevíme, jaký druh kávy pijeme. Výpočty tedy mohou být matoucí. Káva je spojována spíše jako doplněk k ostatním potravinám, vypečenému pečivu a cereáliím například.
Podle německé studie, na kterou se odvolává bezpečnostpotravin.cz, je však množství vznikající při pražení malé.
Zelená káva ale opravdu neobsahuje akrylamid žádný.
Po zelené kávě lépe spalujeme kalorie
Na hubnutí mají mít vliv dvě látky. Tou první je kofein, který zvyšuje soustředění a vytrvalost a doporučuje se tak kávu pít (přiměřeně) před pohybovou aktivitou. Kofein a káva také obecně snižuje chuť k jídlu.
Kyselina chlorogenová zase má pomáhat štěpit škroby a ovlivňovat schopnost vstřebávat cukry. Méně kalorií tak ukládáme a tělo lépe spaluje.

Nemá kávovou chuť
Protože kávě dělá chuť právě pražení, zelená káva vám nemusí v první chvíli chutnat. Bude taková… no asi jako zelený čaj. Chutná prostě jinak než čaj fermentovaný černý.
Chuť zelené kávy je často přirovnávána:
- k jemnému zelenému čaji
- bylinkovým čajům
- čerstvému hrášku
Zelená káva má větší obsah kofeinu
V tomhle je ale docela dobrá. Počítat také musíte s tím, že zelená káva má vyšší obsah kofeinu. Její černá pražená kolegyně je na tom ale ve svých kvalitnějších verzích podobně.
Je to podvod, nebo zázrak?
Ani jedno. Zelená káva je prostě jiná. Má jemnější chuť a více kofeinu. Látky v ní obsažené pomáhají tělu lépe spalovat a hubnout.
Ale to samé se děje i s obyčejnou praženou kávou.
Zelenou kávou tedy tělu prospějete, ale není to tak velký rozdíl oproti levnější kávě tmavé.