Strašidelný podmořský hřbitov vydal flotilu duchů v laguně Chuuk

Strašidelný podmořský hřbitov vydal flotilu duchů v laguně Chuuk

Foto: Rob Atherton / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Co je ještě děsivějšího než strašidelný hřbitov? Pravděpodobně strašidelný hřbitov, který leží 15 metrů pod vodou.

Mikronéská laguna Chuuk (dříve laguna či atol Truk) sloužila během druhé světové války jako opevněná základna japonského císařského námořnictva. V roce 1944 na ni během třídenního náletu zaútočily americké jednotky, která byla zničena v důsledku operace Hailstone, často označované jako japonský Pearl Harbor. Desítky válečných lodí, letadel, tanků a železničních vagónů klesly na dno laguny, kde se dodnes nacházejí v takzvané „flotile duchů laguny Truk".

Lodní hřbitov je nesmírně oblíbený mezi potápěči a organizace PADI ho označila za „jednu z nejlepších destinací pro potápění k vrakům na planetě". Podvodní průzkumníci mohou plavat v blízkosti válečných plavidel, která jsou poseta zbraněmi, plynovými maskami a podle některých pověrčivých potápěčů i několika „podmáčenými“ duchy.

Ideální laguna

Laguna Chuuk, dříve nazývaný atol Truk, je atol ve středním Pacifiku. Leží asi 1800 kilometrů severovýchodně od Nové Guineje a je součástí státu Chuuk v rámci Federativních států Mikronésie. Ochranný útes, 225 kilometrů kolem, obklopuje přírodní přístav 79 x 50 km, s rozlohou 2 130 km².

Ostrovy byly kdysi součástí španělské Západní Indie, kterou prozkoumal Magalhães a později je navštěvovali španělští obchodníci a misionáři. Nízké korálové ostrovy jsou obklopeny pozoruhodným, chráněným útesem - ideálním pro umístění námořnictva.

Ferdinand Magellan neboli Fernão de Magalhães byl portugalský mořeplavec, který sloužil španělské koruně. Jeho jméno nese například Magalhãesův průliv nebo také galaxie Velký a Malý Magellanův oblak. (zdroj: cs.wikipedia.org)

Operace Hailstone

Dne 17. února 1944 se k ostrovům při překvapivém útoku sneslo pět letadlových lodí a čtyři lehké letadlové lodě spolu s podpůrnými loděmi a přibližně 500 letadly. Pouhý týden před útokem přesunula japonská armáda do oblasti další lodě, v důsledku čehož bylo zničeno přibližně 250 japonských letadel a potopeno více než 50 lodí. Odhaduje se, že jen na jedné lodi zahynulo 400 japonských vojáků uvězněných v nákladovém prostoru. Většina flotily zůstala přesně na stejném místě, kde byla zanechána, a svět na ni až do konce 60. let 20. století téměř zapomněl.


Dělo na přídi, částečně zarostlé mořskými živočichy, na vraku San Francisco Maru z druhé světové války v laguně Truk, Mikronésie. Fotka od Ian D M Robertson / Shutterstock

Vraky s ostatky

Mnohé z vraků jsou viditelné přes mělkou, průzračnou vodu, což z tohoto místa činí přístupné místo pro potápěče. Samotné vraky mohou být velmi nebezpečné, a to nejen kvůli ostrým okrajům a změti kabelů, ale také kvůli desítky let starému oleji a palivu, které uniká do vody a vytváří potenciálně nebezpečnou situaci.

Reklama

Film Jacquese Cousteaua Laguna ztracených lodí z roku 1969 zkoumal lagunu plnou vraků a mnohé z potopených lodí byly tehdy ještě plné těl. Poté, co potápěči na vrak upozornili, zahájilo Japonsko úkony na jeho obnovu a mnoho těl bylo vyjmuto a vráceno do Japonska k pohřbení. Několik jich však zůstalo.

S více než 50 vraky z druhé světové války je Truk Lagoon největším lodním hřbitovem na světě. Můžete najít žraloky, kteří hlídkují v děsivých nákladních prostorech plných tanků, bojových letadel, zbraní, železničních vagonů a dalších pozůstatků z válečných let.

A pozor... tato potápěčská lokalita je také považována za strašidelnou. O tajemné laguně Truk bylo natočeno mnoho dokumentů a dokonce se zde uskutečnila podvodní výprava na lov duchů!

Až do 90. let 20. století se laguně říkalo Truk, ale nyní se nazývá Chuuk. Na mnoha mapách jsou stále uvedeny oba názvy.

Reklama
Reklama